Clintonid on kõnede pidamisega teeninud üle 130 miljoni dollari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: Reuters / Scanpix

Clintonite perekond on kõnede pidamisega teeninud vähemalt 130 miljonit dollarit, kirjutab Wall Street Journal.

Kõnede eest makstavad tasud olnud Clintonite perele juba pikemat aega peamiseks isiklikuks sissetulekuallikaks.

Alates eelmise aasta jaanuarist on järgmiseks presidendiks kandideeriv Hillary ning endine president Bill teeninud kõnede pidamisega kokku 25 miljonit dollarit. USA riigiametites olles tuli Hillary Clintonil avalikustada ka abikaasa sissetulekute andmed. Kokku teenis endine president 11 aasta jooksul kõnede pidamisega 105 miljonit dollarit.

See tähendab, et peale riigiametitest lahkumist on Clintonid teeninud kõnede pidamisega kokku vähemalt 130 miljonit dollarit.

Võrdluseks – USA riigipea aastapalk on umbes 400 000 dollarit.

Peale isikliku sissetuleku on kõnede pidamine andnud tugeva panuse ka Clintonite pere heategevusfondile Clinton Foundation.  Neljapäeval avaldati nimekiri pea sajast makstud kõnest, mille eest saadud 12-26 miljonit dollarit läksid fondi kasutusse.

Fondi poolt avalikustatud kõnede pidamise asukohad ja kuupäevad ei ole eraldi välja toodud, samuti on täpsete summade asemel avalikustatud iga kõne puhul selle maksumuse umbkaudne vahemik.

Pea kolmandik Bill Clintoni, Hillary Clintoni ja nende tütre Chelsea Clintoni peetud kõnedest olid peetud ülikoolides – kogusummaks 2,8-6,7 miljonit dollarit.

Samuti on nimekirjas olulisel kohal Wall Streeti suurfirmad. Kaheksa finantsettevõtet, nende hulgas Goldman Sachs ja Citibank maksid fondile kõnede eest kokku vahemikus 1,6 miljonit dollarit kuni 3,5 miljonit dollarit. Lisaks on fond saanud Bill Clintoni poolt peetud kõne eest raha vähemalt ühe välisriigi valitsuselt – 2010. aastal maksis Tai energiaministeerium vahemikus 250 000-500 000 dollarit.

Teada on, et 2002. aastal Eestis Äripäeva konverentsil esinedes oli endise USA presidendi kõne tasuks umbes 150 000 dollarit.

Perekonnas on kõige aktiivsem kõnepidaja Bill Clinton, kes ligi sajast fondi poolt loetletud kõnest pidas kokku 72. Hillary Clinton, kes viimase 13 aasta jooksul on peamiselt olnud rakkes senaatori ja välisministri ametites ehk ei ole tohtinud kõnede eest raha küsida, on fondi heaks pidanud kokku 16 makstud kõne ning Chelsea Clintoni arvele jääb üheksa kõne.

Kokku tõid Hillary Clintoni kõned fondile sisse 2,9 miljonit kuni 6,2 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles