Konservid tõukasid sealiha ekspordi esikohalt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihakonservid.
Lihakonservid. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Mullune Venemaa impordikeeld viis esimest korda pärast taasiseseisvumist sealiha lihatoodete ekspordi esikohalt ning peamiseks ekspordiartikliks tõusid hoopis lihakonservid, kirjutab põllumajandusministeeriumi ajaveeb Maablogi.

Lihakonservide osakaal liha ja –lihatoodete väljaveos tõusis mullu 24,8 protsendini. Enim viidi välja just veiseliha konserve, järgnes linnuliha konservide eksport. Tervelt 48 protsenti lihakonservidest viidi Lätti ning 27 protsenti Soome.

Vene turu osatähtsus konservide ekspordis oli vaid 3 protsenti, kuigi lihakonservid ei olnud augustikuise embargo keelatud kaupade nimekirjas.

Sealiha eksport moodustas 2014. aastal 24,7 protsenti kogu liha ja –toodete väljaveo väärtusest. Kokku eksporditi 7963 tonni sealiha, 4422 tonni vähem kui 2013. aastal.

Läti oli endiselt suurim turg sealihale (50 protsenti), ent võrreldes mullusega langes eksport sinna 3145 tonni võrra.

Teisel kohal oli sealiha eksport Soome (18 protsenti), kus võis näha väikest ekspordi kasvu. Ka Soome sealihasektor kaotas Venemaa näol peamise turu, mis tõstis kiirelt päevakorda uute kaubanduspartnerite vajaduse. Nii leiti uuteks turgudeks oma sealihale Gruusia ja Armeenia, samuti oodatakse sertifikaati, mis avaks ekspordi Hiinasse.

18,7 protsenti liha ja lihatoodete ekspordist moodustas vorstide väljavedu, mis on püsinud stabiilsena alates 2010. aastast. Alates sellest on eksporditud keskmiselt 14 miljoni euro väärtuses vorstitooteid aastas.

99,5 protsenti mullu eksporditud vorstidest olid lihast, rupsist või verest valmistatud kuumtöödeldud vorstid. Veidi viidi välja ka toorvorsti ning maksavorsti.

Vorstidele oli sihtturge kokku 13, ent 89 protsendi ulatuses viidi tooteid Lätti ja Leetu. Venemaa osakaal sihtturuna oli vaid 2 protsenti, mis langes võrreldes mullusega 70 protsenti, kuna vorstid olid augustikuise embargo keelu saanud kaupade nimekirjas.

Linnuliha ekspordi väärtus moodustas kogu liha ja -lihatoodete ekspordist 13,6 protsenti. Kokku viidi 2014. aastal välja 5594 tonni kodulinnu liha ja söödavat rupsi, mis on 932 tonni vähem kui mullu.

60 protsenti linnulihast läks Lätti, Läti on linnuliha peamine ekspordi sihtriik alates 2007. aastast. Kokku viidi linnuliha Eestist 19 riiki.

Loe pikemalt Maablogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles