IMF ennustab Vene majandusele edu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rubla vahetuskurss on jalad alla saanud, ja IMF usub, et sellega koos saab jalad alla ka Venemaa majandus.
Vene rubla vahetuskurss on jalad alla saanud, ja IMF usub, et sellega koos saab jalad alla ka Venemaa majandus. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Vene majandus kukub tänavu küll 3,4 protsenti, kuid tuleval aastal toimub pööre ning kasvu koguneb 0,2 protsenti, ütles eile Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

IMFi kolmekuise Venemaa missiooni juhi Ernesto Ramirez Rigo sõnutsi on fond korrigeerinud positiivseks sealse majanduse kasvu- ja inflatsiooniväljavaate, kuna näitajad paranevad ja rubla on tugevnenud. «Võimude meetmed ja kriisipakett on aidanud olukorda stabiliseerida ning sellega on kaasnenud stabiilsem valuuta,» vahendab Rigo sõnu Financial Times. «Ja ilmselgelt on stabiilsus toonud kaasa tugevama kindlustunde.»

IMF usub nüüd, et Venemaa inflatsioon langeb praeguselt ligikaudu 16 protsendi tasemelt aasta lõpuks 12,5 protsendi peale.

IMFi paranenud prognoos kinnitab hiljutisi positiivsemaid vaateid Vene majandusele nii Moskvast kui ka sõltumatute analüütikute suust.

Läinud nädalal teatas Vene statistikaamet, et käesoleva aasta avakvartalis kogunes majanduslanguseks vaid 1,9 protsenti – vähem, kui oodati. Viimaste nädalatega on taastunud ka rubla. Kui mullu detsembris raksatas rubla lausa 80 dollari sügavusse, siis tänaseks on ta tõusnud 50 dollari juurde ning kosub üha.

Oma raportis kiitis IMF Vene keskpanka ja finantsjuhte ning selgitas, et otsus rubla kurss vabalt ulpima lasta tekitas alguses küll kaose, kuid on lõppkokkuvõttes osutunud kasulikuks.

Keskpikas perspektiivis ennustab IMF Vene majandusele kasvu 1,5 protsenti aastas. Riskidena nimetas IMF naftahindade võimalikku langust ja vägivalla ägenemist Ukraina idaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles