Iisraelis näeb (Eesti?) tulevikku

Kadri Hansalu
, Tel Aviv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu läks börsile suisa 18 Iisraeli idufirmat. Pildil autoavarii vältimise tehnoloogiat tootva Mobileye juht Ziv Aviramon (vasakul), finantsjuht Ofer Maharshak (keskel) ja nõukogu liige Amnon Shashua börsile minekut tähistamas.
Mullu läks börsile suisa 18 Iisraeli idufirmat. Pildil autoavarii vältimise tehnoloogiat tootva Mobileye juht Ziv Aviramon (vasakul), finantsjuht Ofer Maharshak (keskel) ja nõukogu liige Amnon Shashua börsile minekut tähistamas. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli eelmine president ja Nobeli preemia laureaat Shimon Peres (91) ütles mai alguses Tel Avivi ülikoolis toimunud tehnoloogiakonverentsi avaintervjuus: «Minevikus elamine on viga. Loeb ainult tulevik.» Ning tõepoolest, just tulevikku Iisraeli pulbitsevas kõrgtehnoloogiasektoris tegutsevate inimestega suheldes näha ja katsuda võibki. Seal on ammu selge, et juba paari aasta pärast on suurem osa asjadest ühendatud internetiga ja tänaval kõndides kantakse prille, mis viivad liitreaalsusse.

Selle artikli jaoks kogutud materjal pärineb peamiselt viiepäevaselt Iisraeli välisministeeriumi mainekujundusosakonna korraldatud reisilt, mis oli tihedalt täis kohtumisi kohalike idufirmade säravaima koorekihiga. Pea kõik kõneisikud kordasid 2009. aastal Dan Seroni ja Saul Singeri sulest ilmunud raamatust «Start up nation» ehk «Idufirmade rahvus» tuttavaid järeldusi ja väljendeidki. Kui Eesti asus äsja otsima oma lugu, siis Iisrael on selle üsna kindlalt juba leidnud.

Samas on see lugu põhistatud üsna paljude muljetavaldavate faktide ja aastakümnete jooksul välja töötatud mudelitega, millest on õppida paljudel riikidel, kes tehnoloogia ja innovatsiooni üleilmses maratonis USA-le ja Iisraelile järele jõuda tahavad. Sealhulgas Eestil.

Veendusin sellel reisil nii Iisraeli tehnoloogiagurude kui ka Skandinaavia ja Baltikumi ajakirjanikega rääkides, et vähemalt ühes on Eesti väga hea – suhtekorralduses. Mitmed kohalikud idufirmade loojad olid kuulnud Eesti e-residentsusest ning teadsid rääkida, et mõnel Iisraeli idufirmal on Eestis isegi arendajad palgal. Ajakirjanikud tundsid hästi «it-presidenti» Toomas Hendrik Ilvest ja pärisid e-hääletamise turvalisuse kohta, kuna nii Läti kui ka Leedu on seda kasutusele võtmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles