Riik kogus 20 protsenti rohkem raskeveokimaksu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haagisega metsaveoauto.
Haagisega metsaveoauto. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Maksu- ja tolliameti (MTA) teatel suurenes haagisega sadulveokite arv möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes üle kahe korra ning raskeveokimaksu laekus sama perioodiga võrreldes 192 000 eurot ehk 20 protsenti enam.

«Senine praktika näitab, et hea koostöö ettevõtjate ja neid esindavate erialaliitudega aitab korrastada tegevusvaldkonda ja tagada võrdseid konkurentsitingimusi,» ütles maksu- ja tolliameti maksukorralduse talituse juhataja Monika Jõesaar.

Jõesaare sõnul kasvas haagisega sadulveokite arv teises kvartalis möödunud aasta sama ajaga võrreldes 3022 veokilt 7182 veokile. «Eelkõige on selle taga erialaliitude hea teavitustöö koos maksuhalduri tegevustega,» ütles ta.

MTA võttis koostöös autovedajate erialaliitude, politsei- ja piirivalveameti, ministeeriumide ja maanteeametiga raskeveokimaksu tasumise suurema tähelepanu alla möödunud aasta sügisel, mil juhtis  tähelepanu asjaolule, et vaid 45 protsenti sadulveokitest deklareerib ja maksab makse haagisega sõidu eest, ülejäänud 55 protsenti sõitsid maanteel justkui ilma haagiseta.

Praegu on mTA teatel 85 protsendil sadulveokitest haagisega sõit deklareeritud, samas sõidab veel 1298 Eestis registreeritud sadulveokit väidetavalt ilma haagiseta. Seetõttu palub MTA nende Eestis registreeritud veokite omanikke pöörduda lähiajal maanteeameti poole haagisega sõidu ehk autorongi registreerimiseks.

Raskeveokimaksu rakendatakse üle Euroopa Liidu ja tasumine toimub veoki registreerimisriigis.

«Haagise kasutamise deklareerimata jätjate osas on maksuhaldur alustanud menetlusi ja liitudega sai kokku lepitud, et vajadusel on siin võimalik rakendada sunniraha kasutamist,» ütles Jõesaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles