Gaasiliste kütuste aktsiisitõus tuleb kõige varem 2017. aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov. Foto: Tairo Lutter

Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsleri Dmitri Jegorovi sõnul vajab gaasiliste kütuste aktsiisimuutus mahukaid analüüse, mistõttu 2016. aastal aktsiisitõusu ei tule.

«Ma olen suhteliselt kindel, et 2016. aastal ei tule mitte midagi, sest selleks ajaks ei ole veel kõiki neid analüüse,» ütles Jegorov BNSile.

«Teeme sellel teemal kindlasti koostööd majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga (MKM). Teema on praegu nende kütuse osas biogaasi potentsiaal, selle tootmine ja selle tarbimine, võimaliku tanklateketi rajamine Eestis – kõik need analüüsid. Kui praegu oleks otsustatud ka gaasilises olekus kütuste muudatused maksustamise mõttes, siis need ei arvestaks selle analüüsiga, mis on sel suvel loodetavasti tulemas,» selgitas Jegorov.

Sügisel vaatab rahandusministeerium Jegorovi sõnul koos MKMiga üle, millises tempos edasi liikuda. «Meie poolt on vajalik täiendav analüüs, et need kütused jäävad väga suue tõenäosusega edaspidi odavamaks ka energiasisaldust arvestades, tänu sellele, et masinad, mis seda kütust kasutavad, vajavad ümberehitamist, vajavad sageli ka tihedamat hooldamist, mis võib olla ka kallim. Kõigi nende asjadega on vaja arvestada,» rääkis ta. Ta lisas, et analüüs on vajalik, et mitte neid kütuseid turult välja suruda, mis oleks keskkonnale kahjulikum.

«Tegemist on kahe ministeeriumi tehtava uuringuga ja küsimusi on palju, eriti mis puudutab MKMi poolt ehk selle sektori kui terviku arengut Eestis,» ütles Jegorov.

Rahandusministeerium esitas valitsusele homme kinnitamiseks eelnõupaketi, mille kohaselt bensiinide aktsiisimäära tõstetakse 10 protsenti kolmel järgneval aastal.

Diislikütuse aktsiismäär tõuseb 14 protsenti järgmisel aastal ning 10 protsenti aastatel 2017–2018. Kerge kütteõli aktsiisimäära tõstmisel järgitakse täpselt diislikütuse aktsiisimäära tõuse. Eriotstarbelise diislikütuse aktsiisimäär moodustab alates järgmisest aastast 27 protsenti diislikütuse aktsiisimäärast; seni oli see 28,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles