IMFi salajane raport: Kreekal pole mingeid šansse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetti lekkinud IMFi Kreeka-teemaline konfidentsiaalne memo.
Internetti lekkinud IMFi Kreeka-teemaline konfidentsiaalne memo. Foto: Repro

Meediasse lekkinud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ametnike kokkuvõte Kreekaga peetavate kõneluste seisust hindab olukorda karmilt: Kreekal pole mingeid šansse juunis-juulis-augustis eesootavaid kokku 11 miljardi suuruseid tagasimakseid tasuda kui lepingupartneritega kokkuleppele ei jõuta.

Ametnikud märgivad memos mitmes kohas, et Kreeka on teinud edusamme, kuid need on väikesed. Memo kohaselt näivad Kreeka ametivõimud kavatsevat käibemaksu osas reformi, mis suurendas maksutulubaasi; pärast algseid tagasivõetud samme maksude administreerimise osas näivad Kreeka ametivõimud olevat mõistnud, et peavad suunda muutma; samuti on näha pühendumust teha maksujõuetuse teemaline reform.

Üldse kasutatakse memos mitmes kohas Kreeka valitsuse tegevuse kirjeldamisel väga umbmäärast kõneviisi.

Ülalpool toodud nimekirjale lisaks pole aga memos rohkem ühtki Kreeka edusammu märgitud. «Teistes valdkondades pole mingeid edusamme saavutatud,» tõdeb IMFi meeskond.

Struktuursete reformide kohta märgitakse memos, et Kreeka valitsus on tagasikäiku andmas – või kavatseb seda teha – juba elluviidud poliitika osas ning ei soovi teostada ühtki abiprogrammides kirjeldatud reformi. Täpsemalt puudutab see pensionisüsteemi, tööjõuturgu, kus minevikus saavutati kõige enam, ja avalikku haldust, kus valitsus plaanib tagasi tööle võtta või on juba võtnud töötajaid, kes viimasel ajal on koondatud.

IMFi töötajad on memo sõnul täheldanud Kreeka valitsuse soovi reforme plaanida. Kuid Kreeka valitsus pole öelnud, millised meetmeid nad kavatsevad rakendada alternatiivina nendele reformidele mis on abiprogrammides kirjas või neile, mis on hiljuti tagasi pööratud.

Finantssektoris on IMFi ametnikud tõdenud endiselt kõrget halbade laenude osakaalu. Samuti märgitakse memos, et Kreeka arvete maksmise kultuur käib kiiresti alla.

Kokkuvõttes nenditakse memos, et IMF on niigi üles näidanud suurt paindlikkust. Nüüd on fondil kavas täpselt reegleid järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles