Naftamiljardär nõudis ülikoolilt talle kahjuliku uuringu teinud teadlaste vallandamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftamiljardär Harald Hamm nõudis ülikoolilt talle kahjuliku uuringu läbi viinud teadlaste vallandamist
Naftamiljardär Harald Hamm nõudis ülikoolilt talle kahjuliku uuringu läbi viinud teadlaste vallandamist Foto: SCANPIX

USA naftafirma Continental Resources tegevjuht ja asutaja Harald Hamm saatis kirja Oklahoma ülikooli dekaanile, kus nõudis mõne maavärinaid uuriva geoloogi vallandamist, vahendab Bloomberg.

Nimelt uurisid Oklahoma ülikooli geoloogiauuringute keskuse teadlased  nafta ja maagaasi puurimisega seotud heitvee ladustamise seoseid maavärinate esinemistiheduse pea neljasajakordne suurenemisega osariigis.

Kui enne 2009. aastat toimus Oklahomas keskmiselt 1,6 vähemalt kolmepallise magnituudiga maavärinat aastas, siis mullu oli selleks näitajaks juba 585. Kuigi nafta- ja maagaasitööstuse tegevust olid eksperdid kritiseerinud juba varem, hakkas ülikool probleemi uurima alles hiljuti.

Miljardärist Hamm, kes on ühtlasi ka Oklahoma ülikooli suursponsor, nõudis mõne geoloogiakeskuse teadlase vallandamist ning avaldas soovi olla osaline selle uue juhi otsimiseks loodavas nõukogus. Lisaks viitas naftamagnaat oma kirjades, et esitab Oklahoma osariigi kubernerile ettepaneku viia geoloogiakeskus üldse ülikooli haldusalast välja.

Ülikool siiski ühtegi teadlast ei vallandanud ning ka geoloogiauuringute keskusele uut juhti otsima ei hakatud.

Miljardäri ja dekaani kirjavahetusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles