Ministeerium: tööhõivet tõstis töötamise register

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Aben.
Madis Aben. Foto: Laura Oks/Postimees

Märkimisväärne hõivatute arvu lisandumine on mõnevõrra vastuolus tagasihoidliku majanduskasvuga, kuid seda võib seletada töötamise registri rakendumise mõjuga, kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben tänast tööturu statistikat.

Abeni sõnul on hõivatute arvu 2,9 protsendi suurune kasv esimeses kvartalis sisemajanduse kogutoodangu kasvu esialgse 1,2 protsendise hinnanguga võrreldes üllatavalt kõrge.

«See on ilmselt seotud töötamise registri rakendumise mõjuga eelmisel suvel, mis peaks välja taanduma teisel poolaastal,» märkis Aben.

«Demograafilist olukorda arvestades prognoositakse Eestile hõive pika langustrendi algust alates järgmisest aastast, kuid praeguse tööturul osalemise kasvutrendi jätkudes võib hõive langus soodsates majandusoludes ka hiljem saabuda,» lisas ta.

Mõned märgid tööturul tekitavad Abeni sõnul siiski ka ettevaatlikkust.

«Töötukassa andmetel on peatunud uute registreeritud töötute vähenemise kuus aastat kestnud trend ja märtsis–aprillis registreeriti uusi töötuid juba mõnevõrra rohkem kui aasta varem,» ütles Aben.

«Töötajate ebakindluse suurenemisele tööturul viitab ka viimase aasta jooksul järjekindlalt kasvanud hirm töötuks jääda, kuigi hinnang pere rahanduslikule olukorrale paraneb. Ebakindlusele on ilmselt kaasa aidanud nii geopoliitiline olukord kui ka viimaste aastate kiirest palgakasvust tingitud pinged ettevõtetes,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles