Mida rääkida tööintervjuul oma motivatsiooni kohta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: Panther Media/Scanpix

Karjääriekspert Lynn Taylor annab Business Insideri vahendusel nõu, kuidas vastata tööintervjuul küsimusele: «mis sind motiveerib?».

«See on tööintervjuudel üsna levinud küsimus, kuid inimesed ei ole sellele vastamiseks tihtipeale valmis,» selgitab Taylor. «Miks? Sest see on üks nendest üldistest küsimustest, millele vastates annad sa enda kohta välja tohutult palju informatsiooni - enda isiksuse, ambitsioonide, oskuste, entusiaismi, ootuste ja üldise mõttelaadi kohta.»

Selleks, et anda läbimõeldud ning sinu positiivseid külgi rõhutav vastus, tuleks Taylori sõnul seda ette valmistades mõningaid kasulikke nippe meeles pidada.

Analüüsi ennast

«Mõtle sellele, mis sind hommikuti üles ärgates tööalaselt inspireerib,» soovitab karjääriekspert. «Millised tööprojektid on sulle kõige rohkem rahuldust pakkunud?» «Mida sa teistele inimestele oma tööst rääkides positiivsena kirjeldad?»

Hoidu üldsõnalistest vastustest

Vastus: «Mulle meeldivad inimesed ja ma naudin seda, kui teen nende töö neile meeldivaks,» ei veena kedagi. Kirjelda detailselt, mis sulle enda töö juures kõige suuremat rahuldust pakub ning milliseid ülesandeid sa põnevusega vastu võtad.

Ole aus

Kogenud intervjueerijad oskavad sinu sõnadest, toonist ja kehakeelest aru saada, kui siiralt sa oma motiveeritusest räägid. Ja isegi, kui sa suudad tööandja ära petta ja maandud töökohal, mis sulle tegelikult ei meeldi, oled peamiseks kaotajaks ikkagi ainult sa ise.

Pane prioriteedid paika

«Mis on sind töö juures motiveerib?» on üks üldisemaid küsimusi, mida tööintervjuu käigus esitatakse, samas oodatakse sellele täpset ja selget vastust. Tea oma põhimotivaatoreid ja oska neid prioriteetsuse järgi reastada.

Ole positiivne

Oma motivatsioonist rääkimine on üks põhiline koht tööintervjuu jooksul, millal sa saad oma entusiaismil lasta välja paista. «Tööandjad tahavad näha, et pakatad energiast ja teotahtest, seega näita üles oma huvitatust,» soovitab Taylor.

Seo vastus oma varasemate edulugudega

Oma motivatsioonist rääkimine pakub head võimalust intervjueerijale ka oma seniseid edulugusid kirjeldada. «Tavaliselt motiveerivad inimesi need asjad, milles nad on head või milles on neil üles näidata häid arengutulemusi,» ütleb Taylor. "Maini need lühidalt ära.»

Ära maini raha

«Üks kindel viis, kuidas asjalikku ja voolavasse töövestlusesse piinlik vaikusemoment tekitada, on öelda, et «ausalt rääkides on minu suurimaks motivaatoriks raha»», väidab Taylor. Muidugi on õiglane kompensatsioon kõigile töötajatele oluline, kuid selle olulisuselt esimeseks motivaatoriks tõstmine näitab, et sa ei ole ettevõtte ega enda isiklikust arengust kuigi palju huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles