Aastaga kahanes töötus 6,6 protsendini

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised.
Ehitustöölised. Foto: Peeter Langovits

Esimeses kvartalis oli töötuid 6,6 protsenti ja tööga hõivatuid 63,3 protsenti tööealisest elanikkonnast, teatas statistikaamet.

Mulluse esimese kvartaliga võrreldes vähenes tänavu tööpuudus märkimisväärselt, teatas statistikaamet. Töötute hinnanguline arv vähenes 13 000 inimese võrra 44 000 inimeseni ning töötuse määr 8,5 protsendilt 6,6 protsendile.

Eelmise kvartaliga võrreldes kasvas töötus esimeses kvartalis 0,3 protsendipunkti. Statistikaameti teatel ei olnud kasv kuigi märkimisväärne ja paljuski seletatav sesoonse mõjuga – talvekuudel on mitmel tegevusalal vaja mõnevõrra vähem tööjõudu.

Samas suurusjärgus aastase töötuse langusega tõusis 15–74-aastaste tööhõive, 63,3 protsendini tööjõust. Hinnanguliselt oli aasta esimeses kvartalis 623 000 hõivatut.

Talvekuudel on ameti teatel hõivele suuremgi mõju kui töötusele. Kuigi mulluse sama kvartaliga võrreldes oli tänavu hõivatute arv suurem, siis 2014. aasta ülejäänud kvartalitega võrreldes oli see väiksem.

Statistikaameti teatel on viimaseid aastaid on iseloomustanud tööturul aktiivsete inimeste arvu kahanemine, mis on tingitud eelkõige rahvastiku vähenemisest ja väikesearvuliste sünnikohortide tööikka jõudmisest. Siiski kasvas majanduslikult aktiivsete inimeste aasta alguses võrreldes mulluse viimase kvartaliga ning 15–74-aastaste tööjõus osalemise määr tõusis 67,8 protsendini.

Suurima panuse tööjõus osalemise määra tõusu andis mitteaktiivsete inimeste arvu vähenemine 12 500 võrra mulluse esimese kvartaliga võrreldes.

Eelnevate aastate sama kvartaliga võrreldes oli tänavu tööjõus osalemise määr ehk tööjõu osatähtsus 15–74-aastases rahvastikus viimase 15 aasta kõrgeim. Tööeas rahvastiku suurenevat majanduslikku aktiivsust on viimastel aastatel märkimisväärselt mõjutanud vanemaealiste (50–74-aastased) suurem osalus tööturul, aga ka koolid lõpetanud ja tööturule suundunud suuremaarvulisem laulva revolutsiooni põlvkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles