Võidukad Kreeka koristajad võetakse tagasi riigitööle

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka koondatud riigiteenistujad alustasid parlamendi ees proteste 2013. aastal. Nüüd on nad sihile jõudmas: esimesed võetakse tagasi tööle.
Kreeka koondatud riigiteenistujad alustasid parlamendi ees proteste 2013. aastal. Nüüd on nad sihile jõudmas: esimesed võetakse tagasi tööle. Foto: Petros Giannikouris / AP

Ateena kesklinnas 20 kuud 24/7 protestilaagrit pidanud koristajad võisid nädala käivitudes punastes kummikinnastes käed triumfeerivalt taeva poole tõsta – võimas Saksamaa ja Rahvusvaheline Valuutafond on nende nägemuses nüüd alistatud.

Trotsides kreeditore võtab vasakvalitsus tagasi tööle 595 koristajat ja tuhandeid teisigi riigisektorist koondatud isikuid, kirjutab Wall Street Journal.

«See on väike võit, mis sillutab teed suurematele,» ütles koristaja Evagelia Alexaki (58), kes oli aktiivne protestija alates päevast, mil kaotas oma töökoha Kreeka rahandusministeeriumi majas Korfu saarel. Juba võitlust alustades ütles Alexaki oma kahele täiskasvanud pojale, et teda rahuldab üksnes läbimurre ja ilma töökohata ta Ateenast tagasi ei tule. «Me uskusime seda algusest peale. Kõik naised siin uskusid,» ütles ta reporteritele.

Teadaolevalt oli koristajate laager kõige pikem protestiaktsioon Kreeka ajaloos.

Kõik aktsioonis osalenud koristajad töötasid rahandusministeeriumi erinevates hoonetes üle kogu Kreeka.

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis on väljendanud solidaarsust koristajatega ning lubanud, et tühistamisele läheb teisigi kriisi käigus kehtestatud kasinusmeetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles