Konkurentsiamet: Estlink kaablitele tuleks kehtestada töökindlusnõuded

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekaabli Estlink Harku muunduralajaam.
Merekaabli Estlink Harku muunduralajaam. Foto: Peeter Langovits

Konkurentsiameti hinnangul tuleks kehtestada merealustele Soome-Eesti elektrikaablitele Estlink1 ja Estlink2 töökindlusnõuded.

Konkurentsiamet analüüsis Eesti ja Soome vaheliste elektriühenduste, Estlink1 ja Estlink2 töökindlust. Amet jõudis seisukohale, et kehtiv seadusandlus ei reguleeri piisavalt elektriühenduste toimimist. Tähtis on sätestada Estlink kaablitele vastavad kvaliteedinõuded: näiteks lubatud maksimaalne katkestuste aeg aastas, teatas amet.

Analüüsi eesmärk oli välja selgitada Estlinkide möödunud aasta 10. septembril alanud katkestuste põhjused ning anda vastus küsimusele, kas katkestusi oleks saanud ära hoida. Menetluse tulemusel selgus, et nii nagu kõigi teiste tehnikaseadmete osas, ei ole ka Estlinkidele võimalik tagada 100-protsendiline garantii. Samas on võimalik töö parema korraldamisega saavutada seadmete kõrgem töökindlus.

Et Estlinki kaablite tööst sõltub otseselt tarbijate elektrienergia hind, on kvaliteedinõuete kehtestamine ning selle kaudu töökindluse eesmärkide sätestamine ameti sõnul nii elektritarbijate kui ka elektri tootjate ja kauplejate huvides.

Konkurentsiamet algatas mullu septembril Elering ASi suhtes järelevalvemenetluse seoses Eesti ja Soome vahelise elektrienergia ülekandevõimsuse katkemisega. Mõlemad Eesti ja Soome vahelised elektriühendused Estlink 1 ja Estlink 2 langesid korraga välja 10. septembril ning sellega seoses ei olnud Eesti ja Soome vahel enam vaba ülekandevõimsust, mis tõi kaasa Eestis märgatava elektrihinna tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles