Kaugkütte ühing: Narva elektrijaamades puidu põletamine on raiskamine

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti elektrijaam
Eesti elektrijaam Foto: Eesti Energia

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu (EJKÜ) hinnangul tõstab on puidu masspõletamine Narva elektrijaamades raiskamine ja see tõstab kaugkütte hinda.

EJKÜ hinnangul toimub Narva elektrijaamades puidu raiskamine, sest seda põletatakse 40 protsendise või väiksema kasuteguriga. «Puitu, mis on hinnaline ja piiratud ressurss, mida tuleb kasutada arukalt. Seetõttu tuleb eelistada tõhusat koostootmistehnoloogiat 75 protsendise kasuteguriga,» ütles EJKÜ juhatuse esimees Andres Veske.

Veske sõnul saavad koostootmisjaamad üle Eesti samast puidukogusest 2-2,5 korda rohkem energiat.

EJKÜ hinnangul tõstab puidu põletamine Narvas soojuse hinda mitmes kaugküttepiirkonnas. Puidu masspõletamise asemel peaks riik ühingu teatel panustama uutesse koostootmisvõimsustesse, mis lisavad regionaalset elektrienergia varustuskindlust.

Andres Veske sõnul maksavad puidu tarbimise Narvas taastuvenergia tasu kaudu kinni kõik elektritarbijad. Seega maksustatakse ühingu teatel tavatarbijaid topelt: soojuse hinna tõusu ja elektrihinna tõusu kaudu.

«Puidu hinna administratiivne läbi toetuste tõstmine tabab kõige valusamalt kodumajapidamisi, kas siis kaugküttekulude tõusu näol või oma kodu puudega küttes puude hinna tõusu näol,» ütles Veske.

Riigikogu majanduskomisjon teatas eelmisel nädalal, et toetab Eesti Erametsaliidu ettepanekut suurendada põlevkivi kõrval küttepuude kasutamist energiatootmises. Komisjoni teatel on selle eeldus taastuvenergia tasude muutmine elektrituru seaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles