Saksamaa toetab Kreeka referendumit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble sõnul võib referendum rahvusvahelise päästeprogrammi üle olla kreeklaste jaoks hea idee.

«Kui Kreeka valitsus tunneb, et nad peaksid korraldama referendumi, siis nad peaksid korraldama referendumi. See võib olla õige samm – küsida Kreeka rahvalt, kas nad on valmis aktsepteerima seda, mis on vajalik või tahavad alternatiivi,» vahendab Wall Street Journal Schäuble sõnu eile Brüsselisse eurogrupi koosolekule saabudes.

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis tunnistas, et referendum võib tulla kõne alla, kui valitsusel on tarvis laiapõhjalist demokraatlikku toetust paketti puudutavate tingimuste asjus.

Mitu rahvusvaheliste kreeditoride nõutavat meedet – muu hulgas pensionikärped ning uued koondamist kergendavad seadused – on vastuolus Syriza valimislubadustega, mis nad jaanuaris Kreekas võimule kandsid.

Referendum võiks anda peaminister Alexis Tsiprasele võimaluse rakendada kasinusmeetmeid, mille vastu on paljud tema erakonna parlamendiesindajad.

Referendumiga kaasneks ka riskid: kuigi kolm neljandikku kreeklastest kinnitab küsitlejatele järjepidevalt, et nad soovivad eurot edasi kasutada, pole kaugeltki kindel, kas nad on valmis selle nimel ka püksirihma pingutama.

Eile Brüsselis viibinud Syriza ametnikud üritasid jõuda selgusele, kas Schäuble väljendas isiklikku või valitsuse seisukohta. Schäuble kõneles valitsuse nimel, kinnitasid Saksa ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles