Lätis kasvas brutopalk Balti riikidest enim

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajanduses tõusis brutopalk mullu kõigis Balti riikides.
Põllumajanduses tõusis brutopalk mullu kõigis Balti riikides. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

2014. aastal kasvas keskmine brutopalk kõigis Balti riikides, kõige enam – 6,8 protsenti võrreldes eelmise aastaga – kasvas palk Lätis.

Eelmisel aastal mõjutas keskmise brutopalga kasvu kõigis Balti riikides miinimumpalga tõus, selgub SEBi Balti leibkondade majandusanalüüsist. Tööturu olukord paraneb panga teatel jätkuvalt, hoolimata majanduskasvu aeglustumisest ja madalamast tööhõive kasvust.

Eestis aeglustus palgakasv mullu võrreldes varasema aastaga, ulatudes 5,6 protsendini. Leedus tõusis keskmine brutopalk 4,6 protsenti.

Läti statistikaameti andmetel on parima tootluse ja kõrgeima palgatõusu määraga sektorid olnud viimase viie aasta jooksul teenindusvaldkond, põllumajandus, metsandus ja kalandus ning kinnisvaraäri. Leedus toimus suurim palgatõus kriisiaegsel ja -järgsel perioodil info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtetes, veevarustuse ja jäätmekäitluse valdkonnas ning majandussektoris, mis hõlmab põllumajandust, metsandust ja kalandust.

Eestis on palgad tõusnud kõige enam elektri-, gaasi-, auru ja konditsioneeritud õhuga varustajatel, mäetööstuses ning põllumajanduses, metsanduses ja kalanduses.

Balti riikide kõrgeim keskmine netopalk oli aasta lõpukvartalis Eestis (826 eurot), järgnesid Läti (575 eurot) ja Leedu (554 eurot).

Ka tööjõumaksud tõusid mulle Lätis enam kui teistes Baltimaades: 8,6 protsenti aastases võrdluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles