Nafta hinnasõda: frakkijad alla ei anna

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Midway Sunseti naftatootmisala California osariigis.
Midway Sunseti naftatootmisala California osariigis. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

USA kildanafta ammutajad ehk frakkijad on langevale nafta hinnale hästi vastu pannud, võlakoormast ja kõrgetest tootmiskuludest hoolimata, kirjutab The Economist.

Naftat tootvate riikide koostööorganisatsiooni OPEC tippkohtumine Viinis järgmisel kuul saab olema pilvine, kirjutab The Economist. Kartellis loodeti, et kukkuv nafta hind lööb turult kõrgete tootmiskuludega kildanaftat ammutavad ettevõtted ja taastab OPECi diktaadi – aga seda pole juhtunud.

USA mittekonventsionaalsetest allikatest nafta tootjad on osutunud innovaatilisteks, muganduvateks ja survele hästi vastu pidavateks. Kukkuv nafta hind tõepoolest raputas neid mõnevõrra, kuid nagu teatab üks juhtivatest kildanaftaettevõtetest, Pioneer Natural Resources, suutsid ellujäänud kärpida tootmise omahinda viiendiku võrra.

Ka investorid ja laenuandjad ei löönud põnnama. Nafta hind on tõusnud tagasi üle 60 USA dollari barrelilt ning selle hinnaga on paljud frakkijad juba tagasi plusspoolel ning tõstmas toodangumahtu.

Mullu varasügisel, kui nafta hind vabalangusesse läks, ulatus USA naftatootjate kogutoodang 8,5 miljoni barrelini nädalas. Detsembris ületas kogutoodang 9 miljonit barrelit nädalas ja nüüdseks on see jõudnud pea 9,5 miljoni barrelini.

Samas on kitsas käes hoopis mõnel konventsionaalse nafta puurimise tuludest elatuval riigil, märgib inglise majandusväljaanne. OPECi jõukad liikmed Pärsia lahe ääres elavad tagasilöögi üle ja asuvad turgu ümber jagama. Mõni teine aga nii edukalt ei ela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles