Riik kogus aprillis oodatust kümme protsenti enam makse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet.
Maksu- ja tolliamet. Foto: Peeter Langovits

Aprillis kogus maksu- ja tolliamet 483,2 miljonit eurot makse, mis on 10,2 protsenti rohkem kui mullu samal ajaga, teatas rahandusministeerium.

Nelja kuuga on eelarves aastaks planeeritud maksudest kogutud 31,2 protsenti. Ministeeriumi teatel on kõiki makse esimese nelja kuu jooksul laekunud rohkem kui riigieelarves planeeritud.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv kiirenes aprillis üheksale protsendile, ületades eelarves oodatud taset. Tegevusalapõhistel andmetel kiirenesid aprillis nii palgakasv, jõudes kuue protsendini, kui ka hõive kasv, mis ulatus 0,9 protsendini.

Suurematest tegevusaladest vedas kasvu viimase kolme kuu põhjal avalik haldus. Kasvu pidurdas veondus ja laondus, kus küll märtsis kasvasid palgad 12,5 protsenti.

«Ehituses ning jae- ja hulgikaubanduses kasvab hõive keskmisest kiiremini, kuid palgakasv on keskmisest aeglasem,» kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Tuvikene. «See võib tuleneda lisandunud töötajate keskmisest madalamast deklareeritud palgast.»

Hõive kasv on Tuvikese sõnul keskmisest aeglasem ja palgakasv kiirem töötlevas tööstuses, hariduses, halduses ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusalal.

Füüsilise isiku tulumaksu laekumine ületab samuti eelarves oodatud taset. Aprilli lõpuks on tagastatud ligikaudu 92 miljonit eurot ja tagastada on jäänud veel umbes 2 miljonit eurot. Tagastuste ja juurdemääramiste maht, 24 miljonit eurot, on eelarves oodatud tasemel.

Juriidilise isiku tulumaksu laekumine ületas aprillis eelarves planeeritut ligikaudu 27 miljoni euro võrra. Suurem laekumine tulenes erasektori suuremast kasumi jaotamisest võrreldes varasemate aastatega. Nelja kuu laekumise kasv on vaid 1,6 protsenti, kuid ministeeriumi teatel tuleb arvestada ka tulumaksumäära langusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles