Eesti Pank trükkis aprillis 118,9 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: SANDER ILVEST/

Eesti Pank ostis märtsis võlakirjaostuprogrammi raames 118,9 miljoni euro väärtuses võlakirju.

«Eesti Pank ostis aprillis euroala keskpankade varaostukava raames 118,9 miljoni euro väärtuses rahvusvaheliste institutsioonide võlakirju,» teatas Eesti Pank sotsiaalmeedia vahendusel.

Eesti Pank on eelnevalt öelnud, et üldiselt plaanib osta igakuiselt 100-120 miljoni väärtuses võlakirju, sõltuvalt turutingimustest ja -hindadest. Märtsis ostis Eesti Pank võlakirju 117 miljoni euro väärtuses.

Kõik euroala keskpangad alustasid 9. märtsil rahapoliitika kvantitatiivse lõdevndamispoliitika (QE) ehk võlakirjade kokkuostuprogrammiga summas 60 miljardit eurot kuus. Varasid kavatsetakse osta vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ning kooskõlas nõukogu eesmärgiga hoida inflatsioonimäär keskpika aja jooksul 2 protsendi tasemest allpool, ent selle lähedal.

Keskpank võttis rahapoliitilised meetmed kasutusele, et ergutada euroala majandust. Võlakirjade ostmine peaks esialgses perspektiivis kaasa tooma muude varade nagu aktsia- ja kinnisvarahindade tõusu ning euro kursi nõrgenemise. EKP loodab, et see kandub ka reaalsesse majandusse.

Euroopa Keskpank prognoosib tänavu euroala majanduse reaalkasvuks 1,5 protsenti, võrreldes möödunud aasta 1-protsendilise majanduskasvuga. Tulevaks aastaks ootab keskpank 1,9-protsendilist majanduskasvu ja 2017. aastaks 2,1-protsendilist majanduskasvu. Sellesse prognoosi on sisse arvestatud rahapoliitiliste meetmete oodatav positiivne mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles