Õlletootjad: ennaktempos aktsiisitõus soodustab viina joomist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kastein ja kast Pühadepruuli.
Margus Kastein ja kast Pühadepruuli. Foto: AFP / Scanpix

Täiendav ja ennaktempos õlleaktsiisi tõus soodustab viinatarbimise kasvu õlle arvelt, teatas Eesti Õlletootjate Liit.

«Kõikjal Euroopa Liidus on lahja ja kange alkoholi aktsiisimäär erineva tasemega, et vähendada tarbija soovi osta kanget alkoholi – viina, džinni, viskit,» ütles liidu juhatuse esimees Margus Kastein. «Kange ja lahja alkoholi aktsiisi ja hinna vahet vähendades muudaks Eesti viina õlle suhtes odavamaks ja soodustaks otseselt kange alkoholi tarbimist.»

Euroopa Liidu riikides keskmiselt on kange ja lahja alkoholi aktsiisi vahe 3,2-kordne, Eestis on see 2,65 korda. Seega on õlleliidu teatel juba praegu kange alkohol muu Euroopaga võrreldes Eestis suhteliselt odavam.

«Peame silmas pidama ka õlletööstuse tulevikku, kus tegutseme juba viimased viis aastat selgelt langeval turul,» ütles Kastein. «Kiratseval turul tähendab aktsiiside ennaktõus kolme asja – see annab täiendava põntsu kodumaisele õlletööstusele, vähendab Eesti turismiatraktiivsust ning võimendab piirikaubanduse teket Eesti ja Läti vahel.»

Kasteina sõnul peaks riik aktsiisitõusudele teostama eelnevalt põhjaliku majandusliku analüüsi, mis hindab nii mõjusid kohalikele tööstustele kui ka turismi- ja kaubandussektorile. «Meie ettepanek riigile on pidada aktsiisipoliitika teemal konstruktiivset ja vastastikku austavat dialoogi,» lisas ta.

Liidu teatel Eestis sisemaine õlletarbimine langenud 83 liitrilt 2007. aastal praeguseks 71 liitrile elaniku kohta, mis on Euroopa Liidu riikide keskmisest madalam tase. Kange alkoholi tarbimise tase ühe täiskasvanud elaniku kohta on Eestis 4,9 liitrit, see on kõige kõrgem kange alkoholi tarbimise osakaal Euroopa Liidus, märkis Õlletootjate liit oma pressiteates. Soome tarbimine on pea kas, taanis üle kolme korra väiksem.

Eestis maksab odavaim viin õlleliidu teatel jaekaubanduses 5 eurot ja keskmine õlu 80 senti. Lätis on viinapudeli keskmine hind 4,5 eurot ja õllepudeli hind 60 senti.

Eesti ja Läti hinnaerinevus suureneb märgatavalt kolme aasta perspektiivis ja soodustab piirikaubanduse teket Eesti ja Läti vahel, teatas õlleliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles