Xi tuleb «siiditee» taastamise turneele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Xi Jinping
Vladimir Putin ja Xi Jinping Foto: SCANPIX

Täna saabub Kasahstani Hiina president Xi Jinping, edendamaks kaubateede võrgu rajamist oma kodumaalt Euroopasse.

Nagu kirjutab Bloomberg Business, arutab Xi oma turneel – mis viib ta ühtlasi Valgevenesse ja Venemaale – muu hulgas ka kiirrongiühendust Hiinast Moskvasse.

Valgevene puhul on eriliselt fookuses Hiina investeeringutega kerkiv tööstuspark, mis peaks jääma võtmelise objektina siiditee trassile.

Mõne eksperdi hinnangul võib Xi tung läände minna vastakuti Vladimir Putini plaaniga Euraasia Liidu loomisel. «Kuigi siiditee on oma olemuselt infrastruktuuri-idee, lähtub siin kõik Hiina huvide laiendamisest, mis oleks selges konfliktis Putini huvidega luua omaenda Euraasia Liit,» ütles hiljuti Londoni Chatham House’i partner Bobo Lo.

«Otsest kokkupõrget pole veel toimunud, kuna mõlemad ideed on alles lapsekingades, kuid oodake ja vaadake,» ütles Lo.

Laupäeval 9. mail osaleb Xi kõrgeima väliskülalisena Moskva sõjaväeparaadil, kus üle Punase väljaku marsivad ka 112 sõdurit Hiina Rahvavabastusarmeest – esimest korda ajaloos õlg õla kõrval venelastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles