Liviko tahab viinamüüki Valka kolida

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juhataja Janek Kalvi (vasakul) plaani kohaselt hakkab ettevõte tuleval aastal viina Lätist müüma.
Liviko juhataja Janek Kalvi (vasakul) plaani kohaselt hakkab ettevõte tuleval aastal viina Lätist müüma. Foto: AFP / Scanpix

Liviko juhtkond arutas täna äri senisest suuremat suunamist Läti kaudu, mis ettevõtte tegevjuhi Janek Kalvi sõnul tähendab muu hulgas Lätti Eesti piirile turistidele ja lõuna-eestlastele suunatud müügikoha rajamist.

«Lihtsustatult öeldes jah, aga tegelikult on meil plaanis palju komplekssem lahendus,» ütles Kalvi vastuseks Postimehe küsimusele, kas äri Lätti suunamine tähendab Valkas viinapoe avamist.

Kalvi lisas, et plaan puudutab alkoholi müüki, mitte tootmist. «Me ei kavatse tootmist Eestist Lätisse viia,» ütles ta. «Jutt käib sellest, et alkoholile Läti maksumärgid peale saada, sest Lätis on juba praegu kange alkoholi aktsiis 29 protsenti madalam ja see saab olema veel kõvasti madalam pärast Eestis tulevat aktsiisitõusu. Läti seevastu on öelnud, et tõstab järgneval neljal aastal aktsiisi vaid kaks protsenti.»

Liviko tegevjuht lisas, et lähitulevikus liigub alkoholikaubandus Eesti põhjapiirilt Läti ja Eesti vahelisele piirile. «Lõuna-eestlased käivad seal juba ammu ostmas, ka soomlased hakkavad sealt ostmas käima,» märkis ta.

Kuidas täpselt tahab Liviko sajad tuhanded vodkaturistid Tallinna Sadamarketi asemel Liviko poodi Valkas ostma meelitada, Kalvi ei öelnud.

«See on see koht, kus ei taha oma kaarte avada,» sõnas ta. «Konkurendid on valvel, teevad kohe järgi. Saan ainult öelda, et me teeme seda kompleksselt.»

Plaan maksab Kalvi sõnul Livikole alla miljoni euro ja see tahetakse teostada aasta lõpuks. Miks mitte kohe? «Loodame vaikselt, et valitsus vahepeal ümber mõtleb ja saab aru, et alkoholi tootmine ja müük on tähtis osa majandusest.»

Kalvi lisas, et Liviko ei plaani alkoholimüüki Lätti kolida kibestumusest. «Olen pettunud, jah, aga ettevõte juhina on mul kohustus tagada töö ja sissetulek. See on kohanemine uute turutingimustega,» ütles ta.

Liviko maksis 2014. aastal Eesti riigile kokku 64,2 miljonit eurot makse, millest 49 miljonit eurot moodustas aktsiis. Plaani elluviimisel maksab ettevõte järgmisel aastal Kalvi arvutuste kohaselt 10-15 miljonit vähem makse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles