Vene rubla vallutab Ida-Ukrainat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt rubla-ootel Donetski piirkond.
Väidetavalt rubla-ootel Donetski piirkond. Foto: SCANPIX

Hapravõitu vaherahu hoiab vaenupooled Ida-Ukrainas küll enam-vähem lahus, kuid samal ajal on piirkonnas pealetungil Vene valuuta.

Donetskis on ostukeskused avanud ainult rublades arveldavad kassad, kus pensionäride seltsis seisavad sabas kaitsevärvi rõivastes võitlejad.

Bussi- ja trammipileteid pakutakse Vene rubladesse ümberarvutatult ning bensiinijaamades maksavad mässulised oma maasturite tankimisel rublades, kirjutab Bloomberg Business.

«Poodides probleeme pole, nad kõik aktsepteerivad rublasid,» ütles anonüümsust palunud juuksur Natalja (36), kes parasjagu vanematele toidupoolist ostis. «Peenraha neil alati tagasi anda pole, aga nad saavad anda sulle näiteks nätsu või välgumihkli.»

Osadele Donetski pensionäridele, kes sõja tõttu riigi toetusest läbi lõigati, on mässulised hakanud maksma pensione rublades. Nn Donetski Rahvavabariigi pressiteenistuse sõnul tuleb raha «riigivälistest eraldistest».

«Rubla kasutuse kasv on veel üks märk sellest, kuidas Venemaa kavatseb territooriumi üle sisuliselt valitseda ning selle separatistide kontrolli all hoida,» ütles Eurasia Groupi esimees New Yorgis Cliff Kupchan. «Kui mõlemad pooled viimase vaherahu rakendavad, mis pole tõenäoline, jäävad võib-olla kasutusele nii grivna kui ka rubla. Kui mitte, siis jääb vaid rubla.»

Ukrainalt annekteeritud Krimmis võeti kiirkorras kasutusele Vene rubla.

Gruusiast lahkulöödud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia, kus Venemaa juba aastaid kohalikke separatiste toetab, kasutavad rubla oma põhivaluutana.

Moldovas on Transnistria lasknud käiku omaenda rubla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles