Warren Buffett näitas end nädalavahetusel halastamatu ärihaina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett
Warren Buffett Foto: SCANPIX

Business Insider toob kolm näidet selle kohta, kuidas miljardärist investor Warren Buffett näitas eelmisel nädalavahetusel toimunud Berkshire Hathaway iga-aastasel aktsionäride koosolekul, et ta on eelkõige siiski ärimees, kelle vaadetega ei pruugi kõik inimesed alati päri olla.

Warren Buffett jätab inimestele tihtipeale sõbraliku ning avatud inimese mulje, kuid maailma rikkuselt kolmandaks inimeseks ei saa, kui püüad kõigile meeldida.

Massilised koondamised tema unerahu ei sega

Kui kaks suurettevõttet ühendatakse, järgnevad sellele pea alati suured koondamislained. Berkshire Hathaway omanduses toidutootja Heinz ühines hiljuti Kraft Foodsiga. Tehingu tagajärjel loodetakse aastas kokku hoida 1,5 miljardit dollarit, mis tähendab tegelikkuses, et suur hulk inimesi jäävad lähiajal ilma tööta.

Buffettit see ei sega. «Ma ei tea ühtegi ettevõtet,  mis leiaks, et palgalehel tuleks hoida palju rohkem inimesi, kui neil tegelikult vaja on,» ütles ta möödunud nädalavahetusel aktsionäride küsimustele vastates.

Teda ei huvita rämpstoidu vastane kriitika

Buffett on kuulus oma ebatervisliku toitumise poolest ning tema investeerimisportfellis on mitmed kiirtoidutööstuse suured nimed. Aasta alguses rääkis 84-aastane Buffett intervjuus, kuidas ta joob viis purki Coca –Colat päevas.  Olles maailma suurima karastusjoogitootja suuraktsionär, muigab ta inimeste üle, kes teda rämpstoidu eelistamise pärast hukka mõistavad.

«Kolmandik minu viimase 30 aasta jooksul tarbitud kaloritest võib panna Coca-Cola arvele,» ütles ta esmaspäevases intervjuus CNBCle. Möödunud nädalavahetusel toimunud aktsionäride koosolekul ütles ta oma kõnes, et ta ei näe, et tervisliku toidu tootjal Whole Foodsil oleks naeratamiseks põhjust.

Kõrge intressiga laenude andmine madala sissetulekuga inimestele on lihtsalt äri

Berkshire Hathaway omab kinnisvaraettevõtet Clayton Homes, mis sattus aprillis uudistesse sellega, et meelitas USAs madala sissetulekuga inimesi võtma soodsate majade peale kõrge intressiga laenusid. Nende majade väärtus oli aga selgel languskursil, mis tähendab, et kliendid jäid laenulõksu, sest majade edasimüümine muutus neile pea võimatuks.

«Ma ei vabanda Claytoni laenutingimuste pärast,» ütles Buffett. Tema sõnul ei ole vastavad ametkonnad leidnud kinnisvaraettevõtte töös mingeid vigu ning lisas, et madalama sissetulekuga klientuuri krediidinäitajad on kehvad, mistõttu tulebki laenata kõrgemate intressidega.

Kokkuvõtteks võib öelda – kui sa tahad olla järgmine Warren Buffett, pead sa olema valmis silmitsi seisma kõikvõimaliku kriitikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles