Videolugu: Eesti taksojuhid on valmis Uberi vastu barrikaadidele minema

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uberi autojagamise teenusega seoses on meedias kerkinud üles rohkem skandaale kui üles jõuab lugeda. Kord on mõnd nende autojuhti süüdistatud vägistamises, kellegi allaajamises ja tagatipuks on mitmed Euroopa riigid viimasel ajal UberPopi teenuse ära keelanud.

Väga paljudes riikides on Uberi vastu protestimiseks tänavatele tulnud kohalikud taksojuhid, kellelt tehnoloogiafirma reisijaid röövib, kuna autojagamisteenuse hind on keskmiselt veerandi võrra odavam kui taksosõit.

Eesti taksojuhid on Uberiga samuti üsna kursis ning ei välista tänavatele tulekut. «Kui sellest vähegi kasu on, siis kindlasti tuleks tänavatele, sest mina olen korra, mitte anarhia pooldaja,» ütles taksojuht Raivo.

Tema sõnul mängib Eestis taksoteenust vahendav kodumaine idufirma Taxify teatud reeglite järgi, aga Uber tekitab tõenäoliselt täieliku anarhia. «Mina küll kahe käega seda vastu ei võtaks, mitte mingil juhul. Kui võimalik, siis riiklikult ära keelustada. Oleks rahulikum, kui pärast tagajärgi läbi elada,» arvas Raivo.

Ka taksot sõitva Lembitu sõnul on Uber üks kummaline teenus. «Oleme arutanud, et kui see tuleb, siis läheb asi veel hullemaks. Tallinnas on väga palju taksosid ja probleem on läinud suhteliselt tõsiseks. Ma olen kümme aastat seda teinud ja praegu on teenistus halvem,» rääkis Lembit.

Toivo ütles, et progress on tore, aga küsimusi tekitab see, kuidas Uber oma autojuhte valib. «Ühistransporditeenust osutavatele sõidukitele esitatakse kõrgendatud nõudmised – neil peab olema vastav kogemus, nad peavad olema läbinud vastavad kursused, neil peavad olema teadmised ja hea tervis. Niipalju kui mina tean, siis Uber kasutab kontrollimata isikuid. Lihtsalt sõlmivad lepingu ja inimene hakkab raha eest sõitma,» kirjeldas Toivo.

Muret teeb Toivole just see, et taksoteenust on Tallinnas niigi palju kritiseeritud ja kontrollimata juhtide turuletulek võib nurinat veelgi suurendada. «Imelik on see asi,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles