Euroopa Komisjon ennustab majanduskasvu kiirenemist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjon tõstis täna avaldatud kevadises majandusprognoosis euroala tänavuse majanduskasvu ootust talvise prognoosiga võrreldes 0,2 protsendipunkti võrra 1,5 protsendini. Eesti majanduskasvu prognoos jäi samaks, Läti, Leedu ja Soome omad aga langesid.

Komisjoni prognoosi kohaselt lükkavad mitu faktorit niigi tõusutsüklis olevat Euroopa Liidu majandust veelgi tagant: nafta hind alaneb, maailma majandus kosub, euro kurss teiste valuutade suhtes on soodne ning administratiivsed otsused toetavad majanduse arengut.

Finantspoolelt on Euroopa Keskpanga ulatuslik lõdvenduspoliitika mõjunud hästi rahaturgudele, alandades intressimäärasid ning parandades laenutingimusi. Ehkki üldine ELi rahanduspoliitika on neutraalne – mitte lõdvendav, aga mitte ka kruvisid pingutav –toetab seegi poliitika kasvu, seisab EK majandusprognoosi kommentaaris.

Eesti prognoosi komisjon võrreldes oma talvise ennustusega ei muutnud: endiselt oodatakse tänavu 2,3 ja järgmisel aastal 2,9 protsendi suurust majanduskasvu.

Eesti naabritest vähendas EK prognoose Lätil (tänavu 2,3, järgmisel aastal 3,2 protsenti), Leedul (tänavu 2,8, järgmisel aastal 3,3 protsenti) ja Soomel (tänavu 0,3, järgmisel aastal 1 protsent). Prognoos paranes aga euroalasse mittekuuluval Rootsil, kus komisjon ootab tänavu 2,5 ja järgmisel aastal 2,8 protsendist majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles