Mida teha, kui tunned, et oled töövestlusel põrumas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus loob sinust esmamulje.
Töövestlus loob sinust esmamulje. Foto: Panther Media/Scanpix

Business Insider vahendab karjäärieksperdi Linn Taylori õpetussõnu juhuks, kui tunned keset tööintervjuud, et hoolimata parimatest kavatsustest läheb kõik allamäge.

Siin on mõned näpunäited, kuidas end madalseisust uuesti rajale upitada.

Ära ole endaga liiga karm

Olukorras, kus tunned, et kõiki sinu häid ja halbu omadusi, oskusi  ja kogemusi uuritakse lausa mikroskoobi abil, on lihtne muutuda liiga enesekriitiliseks. Tihtipeale on tegu aga hoopis ülemõtlemisega ning tegelikult läheb sul hästi. Ja isegi, kui tundub, et intervjuu on raske, siis tuleb siiski endale aru anda, et just niimoodi terad sõkaldest eraldataksegi.

Jää rahulikuks

Hea mulje jätmise eesmärgil üritab suur osa kandidaatidest vestluses olla võimalikult jutukas. See aga ei ole alati hea mõte, eriti kui jutukus on seotud närvilisusega. «Hinga rahulikult sisse, naerata ja tee väike paus, et oma mõtteid koguda, enne kui hakkad intervjuuküsimusele vastama. Vahel on vähem rohkem,» ütleb Taylor.

Sõnasta ümber või selgita

Kui sa ütlesid midagi, mida intervjueerija võib valesti mõista või kui sa tahaks oma vastust täpsustada, tuleks seda ka ilma kartuseta teha. Isegi juhul, kui intervjueerija on juba liikunud edasi järgmistele küsimustele, võib viisakalt oma eelmiste vastuste selgitamiseks luba küsida.

Ära tee ennatlikke hinnanguid

Intervjueerijad on sarnaselt sinuga samuti teatud surve all. Nende ülesandeks on leida töökohale võimalikult ruttu õige inimene, mis võib vahel osutuda väga keeruliseks. Seega, kui sa näed, et su intervjueerija on närviline või häiritud, ei pruugi olla asi üldse sinus. Tal võib mõttes olla hoopis tuhat muud närvesöövat asja.

Kuula hoolikalt

Kõiki küsimusi tuleks väga keskendunult kuulata. Seejuures on Taylori sõnul üheks levinud veaks see, et kandidaadid ei kuula küsimust korralikult lõpuni, üritades võimalikult ruttu sellele vastust formuleerida.

Jätka naeratamist

Üks parimaid asju, mida keerulise töövestluse ajal teha saad, on siiras naeratamine, ükskõik, mis ka sinu suunas ei oleks tulemas. «Esiteks rahustab see sind ja intervjueerijat,» ütleb Taylor. «Teiseks näitab see sinu enesekindlust, mis annab sulle suuremat šansid eduks.»

Jää positiivseks ja energiliseks

Üks halvimaid asju, mida kiivakiskuval intervjuul teha saab, on intervjueerijale sellest teada andmine. «See kõik võib olla ainult sinu peas. Hoolimata tagasilöökidest, tuleks  endale pigem sisendada, et see töövestlus on sinu jaoks kulgenud suurepäraselt.  Selline suhtumine aitab kaasa paremale lõpptulemusele, ükskõik kui kehvad asjalood keset vestlust ka ei tunduks.»

Kui sa ei saa küsimusest aru, palu intervjueerijal seda lahti seletada

Kui su intervjueerija näib olevat segaduses, võib see olla seetõttu, et sa ei vastanud tema esitatud küsimusele. «Küsi täpsemat selgitust,» ütleb Taylor. «Kui sa seda ei tee, võid sa näida kehvemana, kui sa tegelikult oled.»

Ole aus

Kui sa ei tea küsimusele vastust, siis ära hakka seda ka kohapeal välja mõtlema. Pigem tuleks rõhutada seda, mida sa tead, kui seda, mida sa ei tea. Parimaks vastuseks oleks: «see on suurepärane küsimus, millele ma kohe täpselt vastata ei oska, küll aga tean ma, et…»

Proovi intervjueerijat rohkem kaasata

Kui sinu ees on intervjueerija, kes tegeleb töövestluse ajal teiste asjadega ega ole sajaprotsendiliselt sulle pühendunud, tuleks üritada siiski neid vestlusesse kaasata. Parimaks viisiks on neile avatud küsimuste esitamine, millele ei saa vastata lihtsalt ei ega jahiga. Näiteks võib küsida neilt, mis neile endale kõige rohkem selle ettevõtte ja oma töö juures meeldib.

«Kui sa saad nad rääkima, on tõenäosus, et nad sinust huvituvad, suurem. Samuti aitab see kaasa töövestluse pingete mahavõtmisel.»

Näe kehva töövestlust kui märki mittesobivusest

Kui sulle ikkagi tundub, et töövestlusel läheb kõik allamäge ning kogu intervjuu käik on sulle vastumeelt, siis võib-olla tuleks seda näha hoopis kingitusena – ehk see töökoht ei olnudki sinu jaoks parim valik. Ülbe ja huvipuuduse all kannatav intervjueerija ei pruugi olla ka parim ülemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles