IMF nõuab euroalalt Kreeka võla kustutamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: Bogdan Cristel / Reuters

Kreeka on oma 172 miljardi eurose abipaketiga niivõrd kaugel kraavis, et võib jääda ilma Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) elulisest toetusest, kui Euroopa kreeditorid ei kirjuta korstnasse suurt tükki sealset riigivõlga.

See hoiatus, mille edastas Riias euroala rahandusministritele IMFi Euroopa osakonna juht Poul Thomsen, tähendab seda, et IMF võib külmutada oma osa – ehk siis poole – abipaketist allesjäänud 7,2 miljardist eurost, mida Kreeka pankroti vältimiseks meeleheitlikult vajab. Euroala kreeditorid on raevukalt laenude kustutamise vastu, kirjutab Financial Times.

Samas on aga IMFi toetus ülitähtis nii nende fondide jaoks kui poliitilise toe tagamiseks Kreeka abipaketile – eriti Saksamaal.

Kahe riiakal Riia koosolekul viibinud ametniku sõnul ütles Thomsen, et esialgse Kreeka võimudelt saadud info kohaselt kujuneb Kreeka esmaseks eelarvepuudujäägiks tänavu suisa 1,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Abipaketi tingimuste kohaselt pidi Kreeka tänavu näitama kolmeprotsendilist esmast eelarveülejääki. See tähendab aga, et Kreeka võlatase on määratud taas märgatavalt tõusma.

Allikate sõnutsi rõhutas Thomsen Riias sõnaselgelt võlaleevenduse vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles