Euroopas startis rekordarv uusi börsifirmasid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madriidi börs.
Madriidi börs. Foto: Andrea Comas / Reuters

2015. aasta algas suure pauguga, kui esimeses kvartalis tegi Euroopas börsidebüüdi 81 uut ettevõtet, kogudes investoreilt kokku 16,4 miljardit eurot, teatas PriceWaterhouseCoopers (PWC) raportis IPO Watch. See on rekordiline aasta alguse tulemus 2000. aasta dotcomi-buumist saadik.

Kümnest suurimast IPOst kaks tehti Madriidi börsil: Aena, Hispaania lennujaamade operaator müüs avalikul pakkumisel investoreile 3,9 miljardi euro eest aktsiaid ning taristuettevõte Saeta Yield 04 miljardi eest. Amsterdamis tegid IPO optikakett Grandvision ja karastusjookide tootja Refresco Gerber, Londonis autokuulutuste leht Auto Trader ja Ungari odavlennufirma WizzAir, Šveitsis telekom Sunrise.

Põhjamaade suurim IPO esimeses kvartalis oli Stockholmis, kus börsile tuli elektripaigaldiste ettevõte Eltel. Helsingis tegi eduka IPO riskimaandusteavet pakkuv Asiakastieto.

PWC kapitaliturgude juhi Mark Hughesi sõnul võib oodata börsidebüütide laine jätkumist veel vähemalt teises kvartalis. «Eeldame, et ülejäänud 2015. aasta kestel toodavad suuri pealkirju eraldumised suurtest ettevõtetest ning kriisiaegsed varade müügid,» kommenteeris ta PWC raportis.

Aktsiate esmaste avalike pakkumiste (IPO) laine kõneleb Euroopa majanduse taastumisest ja keskpanga majanduse elavdamispoliitika toimest, kommenteeris Soome rahvusringhääling Yle. IPOde ja ühinemiste-ülevõttude hoogne lisandumine on majanduse tõusu üks tüüpilisemaid ilminguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles