Sotsid pole nõus majutusasutuste käibemaksu säärase tõusuga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev
Rannar Vassiljev Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed ei ole nõus sellega, et majutusasutuste käibemaks tõuseks 2017. aastast 20 protsendi peale ning toetavad rahandusminister Sven Sesteri poolt lauale pandud ettepanekutest seda, mis tõstaks käibemaksu järgmisest aastast kolme protsendi võrra. 

Tervishoiu-ja tööminister, sotsiaaldemokraadist Rannar Vassiljev selgitas kahte alternatiivi. Ühe on välja pakkunud ka kaubanduskoda – käibemaksu tõstmine kahe protsendi võrra aastas kuni saavutab 2019. aastaks 15 protsendi taseme. 

Teine on käibemaksu kergitamine järgmisel aastal kolme protsendi võrra ning jätmine sellele tasemele. «Siis oleks see sama palju, kui Lätis-Leedus,» sõnas Vassiljev, märkides, et seda varianti toetab ka tema erakond. Tulupoolele tuleks tema sõnul riigile sellest vastavalt 26 ja 25 miljonit eurot aastas.

Ta ütles, et selle jaoks on vaja täiendavaid katteallikaid, mida nad on ka pakkunud. Üks, mida on välja toonud ka peaminister Taavi Rõivas, on see, et plaanitust kiiremini tõsta tubaka- ja alkoholiaktsiisi. Ent allikaid on teisigi. «Väärteomenetluse puhul panna trahv sõltuma inimese sissetulekutest,» pakkus Vassiljev, tõdedes samas, et selles küsimuses pole üksmeelset tagasisidet tulnud.

Üks tuleviku katteallikas võiks tekkida peale seda, kui lepitakse kokku, mis on energiajook. «Kindlasti on energiajoogid üks võimalus aktsiisi kaudu täiendavaid vahendeid leida,» tõi Vassiljev välja.

Avalikult on vastuseisu majutusasutuste käibemaksutõusule väljendanud ka sotsiaaldemokraadist ettevõtlusminister Urve Palo. «Väiksemate maapiirkondades asuvate majutusasutuste täitumus ja kasumlikkus on aastaid olnud kehvapoolsed ning maksutõusu korral suureneks kas varimajandus või ettevõtted lõpetaks tegevuse, kindlasti väheneks töökohtade arv,» ütles Palo aprilli lõpus Postimehele. 

«Keeruline öelda,» vastas Vassiljev küsimusele, mis saab, kui pehmemat kokkulepet ei sünni. Ent ta lisas, et praeguste märkide järgi on käibemaksutõusu leevendamiseks valmisolek olemas. 

Möödunud aastal uuris konjunktuuriinstituut, mis juhtub, kui majutusasutuste käibemaks tõuseks praeguse 9 protsendi pealt täismäära ehk 20 protsendini. Leiti, et see vähendaks turistide aastaarvu 180 000 võrra ning suurendaks majutuse hinda. Samuti jääks tööta ligi 180 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles