Rootsi valitsus plaanib pankade maksustamist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson sotsiaaldemokraatliku partei kongressil esinemas.
Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson sotsiaaldemokraatliku partei kongressil esinemas. Foto: Ingemar D Kristiansen / Sydsvenskan / Scanpix

Rootsi kaalub uue, finantstegevuse maksu sisseseadmist oma pankadele, et rahastada tööpuudusega võitlemist, teatas Bloomberg.

Plaani avalikustas uue sotsiaaldemokraatliku valitsuse rahandusminister Magdalena Andersson oma reedesel esinemisel. Tema sõnul hakkab valitsus järgmisel nädalal hindama plaani sisse seada finantstegevuse maks, mis oleks erinev kui tehingumaks.

«Praegu Rootsis finantssektorit vaadates paistab, et see on alamaksustatud,» ütles Andresson. «Nad ei maksa üldse käibemaksu ja kui loeme ajalehti, näeme, et neli suurimat panka teenivad väga suurt raha.» Neli Rootsi suuremat panka on Nordea, SEB, Svenska Handelsbanken ja Swedbank.

Sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsus, mis asus mullu ametisse, on lubanud viie aastaga vähendada tööpuudust Euroopa madalaimale tasemele. praegu on Rootsi tööpuudus 7,7 protsenti, samal ajal kui Saksamaal on see 4,7.

Kuid raha tööpuudusega võitlemiseks napib, sest riigieelarve on ennustuste kohaselt defitsiidis vähemalt aastani 2017.

«Sotsiaaldemokraadid tahavad olla kindlad, et sotsiaalsüsteemi ja investeeringute rahastamine on nii solidaarne kui vähegi võimalik,» ütles Andresson.

Lisaks finantstegevuse maksule plaanib rahandusminister revideerida praegust eelarvesihti, mis on üheprotsendiline ülejääk, et vabastada rohkem raha investeeringuteks. Samuti on valitsusel kavas alustada eraldi investeerimisprogrammi, millega rahastataks taristu- ja elamuprojekte – sellest plaanist teatas peaminister Stefan Löfven eelmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles