Turismifirmad: maksutõus tuleb turismis töötavate inimeste arvel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Lahtein
Kristen Lahtein Foto: Erakogu

Koalitsiooni kava kahekordistada majutusettevõtete käibemaksu on vastutustundetu ja läbi analüüsimata samm, mis halvab Eesti turismisektori, leiavad enam kui 400 turismifirmat ühendavad liidud riigikogule ja valitsusele saadetud ühisavalduses. 

«Käibemaksu tõstmise plaani vastu on lisaks hotellidele kogu Eesti turismisektor 45 000 töötajaga ning just mõju mitte ainult hotellidele vaid tervele turismisektorile on jäänud plaani autoritel seni analüüsimata,» märkis ühisavalduse koostajate nimel Eesti Turismifirmade Liidu peasekretär Kristen Lahtein pressiteate vahendusel.

«Kõige valusamalt tabab võimalik maksutõus maapiirkondi ning laiemalt kogu teenindavat sektori, noori ja hooajatöölisi, kelle palgatase on niigi madal,» sõnas Lahtein.

«Seega maksutõusu ei maksa kinni mitte nn rikas välisturist, vaid see tuleb kõigi turismisektoris töötavate inimeste palkade ja töökohtade arvel,» ütles Lahtein.

«Lahendus ei ole ka järkjärguline maksutõus ega reklaamikampaania – miks me peame oma ettevõtjad vabatahtlikult konkurentsist välja lülitama ning turistide teenindamist naaberriikidele andma,» tähendas Lahtein.

«Olukorras, kus tänane peaminister lubas avalikult enne valimisi maksuerisusi mitte kaotada, rahandusminister on teinud ettepaneku käibemaksu tõus ära jätta ning ettevõtlusminister nimetab plaani «endale jalga tulistamiseks» jääb meile arusaamatuks, kes on selle idee taga ning kes vastutab tagajärgede eest,» lausus Lahtein. 

Ühisavalduse allkirjutanud Eesti Turismifirmade Liit, Eesti Maaturismi MTÜ, Eesti Spaaliit ja Eesti Konverentsikeskus leiavad, et muudatuste kavandamisel tuleb lähtuda piirkondlikust konkurentsist. Euroopas on vaid kolm riiki – Suurbritannia, Taani ja Slovakkia, kus majutusasutustele käibemaksu erisus puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles