Ametiühingud ja tööandjad alustavad alampalgaläbirääkimisi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson
Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson Foto: Mihkel Maripuu

Ametiühingute keskliit ja tööandjate keskliit alustavad täna töötasu alammäära tõstmiseks läbirääkimisi, mis kestavad ilmselt kuid.

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul jõutakse esimesel kohtumisel ilmselt arutada läbirääkimiste formaati ja seda, kas kaasata läbirääkimistesse ka valitsus. „«Arvatavasti jõuame ära kuulata ka teineteise algpositsioonid ja üldise raamistik, millest pooled läbirääkimistel lähtuvad,» ütles Peterson.

Ametiühingute hinnangul on palgavaesus Eestis tõsine probleem ja ühiskondlikud arutelud on ootused kõrgeks kruvinud. Seetõttu tahavad ametiühingud läbi käia kõik kõlanud alampalga tõstmise strateegiad, alustades suurematest. Ühe ambitsioonikama miinimumpalga tõstmise plaani on välja pakkunud endine pangajuht Indrek Neivelt.

Peterson rõhutas, et kokkulepe sünnib ilmselt selles punktis, mis on töötajate jaoks motiveeriv ja tööandjate jaoks jätkusuutlik. Selle punkti leidmine võtab kindlasti kuid.

Vastavalt tööandjate ja ametiühingute varasemale kokkuleppele kehtib 2015. aastal Eestis tunnitasu alammäär 2,34 eurot ja kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral 390 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles