Maksuamet ootab tänavu tehinguinfo deklareerimise muudatusest 80 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult peadirektori asetäitja Egon Veermäe ja peadirektor Marek Helm.
Vasakult peadirektori asetäitja Egon Veermäe ja peadirektor Marek Helm. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul prognoosib amet tänavu käibemaksudeklaratsioonide lisa juurutamise mõjul 80 miljoni euro laekumist.

«Käibemaksu laekumine on oluliselt hakanud kasvama, viimase viie kuuga on käibemaksu laekunud 71 miljonit enam kui eelmise aasta sama perioodiga. See ei ole 100 protsenti käibemaksu tehinguinfo mõju, aga selle mõju on väga suur,» rääkis Veermäe teisipäeval pressikonverentsil.

«Kui me seda seaduseelnõu välja töötasime, siis me prognoosisime, et aastas võiks olla selle mehhanismi mõju 30 miljonit, siis me täna saame julgelt öelda, et me prognoosime selle mõju üle kahe korra rohkem, kuni 80 miljonit aastas rohkem,» lisas Veermäe.

Iga kuu on pettuste hulk Veermäe sõnul jäänud vahemikku 11-17 miljonit eurot. Fiktiivseid arveid esitanud isikuid on üle 2000 ja kuskil 4000 ettevõtet kasutab seda teenust.

Samal ajal on Eesti ettevõtete poolt loodud lisandväärtus rekordiline, kuigi ettevõtete vahelised ostud-müügid on hakanud kukkuma, rääkis ta.

«Ettevõtete müükide ja ostude vähenemine on seotud sellega, et fiktiivsed tehingud on hakanud välja minema. Selle süsteemi preventiivne mõju on olnud üle ootuste hea,» ütles Veermäe.

«Vähenema on tema sõnul hakanud ka nende isikute arv, kes küsivad käibemaksu tagasi. Nüüd küsivad tagasi need ettevõtted, kellele on selleks õigus,» ütles Veermäe.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles