Allikas: Sester soovib maksutõuse leevendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Ametlikult kinnitamata andmetel tegi rahandusminister Sven Sester teisipäeval valitsuse kabinetiistungil ettepaneku jätta ära majutusteenuste käibemaksu tõus ja piirata kütuseaktsiisi kasvu.

Sester sooviks täpsemalt, et kütuseaktsiis tõuseks seni plaanitud 10 protsenti aastas nelja aasta asemel kolmel aastal ehk jääks ära 2019. aasta maksutõus. Muudatusest tingitud tulude vähenemise võiks rahandusministri hinnangul katta alkoholiaktsiisi kiiremast tõusust ja riigisektori efektiivsemaks muutmisest, vahendab BNS.

Postimehele teadaolevalt täna siiski kabinetis otsust ei tehtud ja Sesteril paluti plaani kohendada.

Valitsuse kabinetiistung kestab teisipäeval kella 12-15. Ametliku päevakava kohaselt arutatakse riigi eelarvestrateegia 2016–2019 ja stabiilsusprogrammi 2015 koostamist.

Uus koalitsioon on valimislubaduste peamise katteallikana näinud aktsiiside tõusu. Diisliaktsiisi tõus on kavandatud tuleval aastal 14 protsenti ja edaspidi kuni 2019. aastani 10 protsenti. Bensiiniaktsiisi tõus on kavandatud kõigil neljal aastal 10 protsenti. Selle tulemusel loodetakse saada riigikassa tulude poolele juurde 2016. aastal 48 miljonit eurot ja 2019. aastal juba 137 miljonit eurot.

Lisaks kütuste aktsiisitõusule on teravat kriitikat pälvinud ka majutusasutuste käibemaksu tõstmine. Rahandusministeeriumi avalikustatud koalitsioonilepingu lubaduste katteallikate tabel näeb ette 2017. aastast majutusteenuste käibemaksumäära tõstmist 20 protsendile, millega oodatakse iga-aastaselt riigieelarvesse 23-26 miljonit eurot.

Konjunktuuriinstituudi hinnangul vähendaks plaanitud maksutõus majutusasutuste külastajate arvu kuue protsendi ehk 180 000 inimese võrra ning tõstaks hindu seitse protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles