Odavnev energia sunnib Rootsi Vattenfalli koondama ja reaktoreid sulgema

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringhalsi tuumajaam.
Ringhalsi tuumajaam. Foto: Björn Larsson Rosvall / AFP

Rootsi riigile kuuluv energiatootja Vattenfall on sunnitud langevate energiahindade tõttu koondama tuhat töötajat ning sulgema kaks tuumareaktorit plaanitust varem.

Vattenfall raporteeris täna oma esimese kvartali käibeks 7,7 miljardit Rootsi krooni (823 miljonit eurot), mis on 15,4 protsenti vähem kui mullu samal perioodil. Energia tootmine vähenes aastaga 7,4 protsenti 46,4 teravatt-tunnile.

30 000 töötajaga Vattenfall kavatseb nüüd kärpida tuhat töökohta kogu grupis ja saavutada sellega aastas 2,5 miljardit Rootsi krooni kokkuhoidu, teatas ettevõte täna.

«Kahjuks näeme turuolukorda järgmistel aastatel jätkuvalt madalate energiahindadega,» ütles Vattenfalli tootmisjuht Thorbjörn Valborg. «Samal ajal tootmiskulud kasvavad.»

Lisaks tahab Vattenfall sulgeda kaks oma seitsmest tuumareaktorist, Ringhals 1 ja Ringhals 2. Mõlemad ligi 900 MW võimsusega reaktorid olid kavas nagunii sulgeda, aga alles aastal 2025. Nüüd tahab Vattenfall sulgeda mõlemad ajavahemikus 2018. aastast 2020. aastani.

Vattenfallile kuulub 70 protsenti Ringhalsi reaktoritest, vähemusosalus on Saksa energiaettevõttel e.oN. Reaktoreid plaanitust varem sulgemiseks on vaja aktsionäride kokkulepet, teatas Reuters.

Ühtlasi jätkab Vattenfall pingutusi oma Saksa pruunsöe kaevanduste ja pruunsöel töötavate elektrijaamade müümiseks. Juba tükk aega kestnud müügiprotsess venib nüüd veel, sest ostjad tahavad Reutersi teatel enne kindlaks teha, millised on Saksamaa poliitikute plaanid selle maavaraga. Kokkuvõttes võivad rootslased saada müüdavate varade eest märksa vähem kui esialgu soovitud 3,2 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles