Londoni firma ostis Eesti kinod

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola Plaza
Coca-Cola Plaza Foto: Egert Kamenik

Investeerimisfirma Bridgepoint peakorteriga Londonis ostis Rootsi ettevõtetelt Ratos ja Bonnier Põhjamaade kinofirma Nordic Cinema Group, millele kuulub muu hulgas ka kolm kino Eestis.

Forum Cinemase Eesti tegevjuht Kristjan Kongo sõnas, et praeguses seisus midagi märkimisväärset ei ole. «Hakkame plaane looma ja ühist teekonda kujundama,» sõnas ta. Praeguse seisuga läheb pea kõik vanade plaanide järgi.

Küll aga on oodata agressiivset laienemist nii olemasolevatel kui uutel turgudel. «Rohkem uusi kinosid,» ütles tegevjuht. Eesti kinoturg on samas tema sõnul suhteliselt täis, ent see sõltub aastast – kui on rohkem suuri filme, on ka rohkem kinoskäijaid. «Arvan, et Eestis on kinode arv optimaalne. Suurtesse linnadesse 1-2 mahub.»

Nordic Cinema Group (NCG), mis sündis 2013. aastal Bonnierile kuuluva SF Bio ja Ratosele kuuluva Finnkino ühinemisel, koosneb 66 kinost 47 linnas Põhja- ja Baltimaades. Eestis kuuluvad NCG tütarettevõttele Forum Cinemas kobarkino Coca Cola Plaza Tallinnas, Ekraan Tartus ja Astri Narvas.

Bridgepoint maksab NCG enamusosaluse eest 4,7 miljardit Rootsi krooni (0,5 miljardit eurot). Bonnier, kellele varem kuulus 40 protsenti NCG-st, kuulub tehingujärgselt 30 protsenti; Ratos müüs aga kogu oma 58 protsendise osaluse. Kaks protsenti kinofirmast kuulub ka ettevõtte juhtkonnale.

Mullu ulatus NCG käive 279 miljoni euroni ning maksude ja mahaarvamiste eelne kasum 39 miljoni euroni.

«Usume kino tulevikku ja loodame koos NCG tugeva juhtkonnaga jätkata firma arendamist,» ütles Mikael Lövgren, Bridgepointi Põhja regiooni juht ettevõtte pressiteate vahendusel. «Usume, et veel on ruumi rikastada kinoelamuse kogu ulatust alates kinosaalist heli, istmete ning toidu ja joogi pakkumiseni.»

«Näeme ka potentsiaali kiirendada NCG kasvu kogu regioonis ja naabermaades ajal, mil filmi ja kino populaarsus on meelelahutustööstus jääv osa,» lisas Lövgren.

Bridgepoint on üle-euroopalise haardega investeerimisfirma, mis majandab parasjagu ligi 13 miljardi euro jagu erinevat vara. Ettevõtte investeeringute seas on näiteks Leedsi lennuväli Suurbritannias, valuutavahetuspunktide kett MoneyCorp, aga ka Soome autoülevaatuspunktide kett A-Katsastus, millel on Eestis tütarfirma A-Ülevaatus. Bridgepoint kasvas välja endisest Ühendkuningriigi panga NatWest varahalduse osakonnast, mille tegevjuhtkond erastas 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles