Hädas Top Toursi juhib töötu variisik

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksejõuetul ja pankrotimenetluses Top Toursi juhib avalikkuse tähelepanu vältiv tundmatu Maardu elanik.
Maksejõuetul ja pankrotimenetluses Top Toursi juhib avalikkuse tähelepanu vältiv tundmatu Maardu elanik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Top Toursi endine omanik Khaled Ibrahim müüs tänavu juunis maksejõuetust tunnistanud ettevõtte Maardust pärit töötule mehele, kes oli lühikest aega ka juhatuse liige. Augustis pärast pankrotimenetluse algatamist määrati juhatuse liikmeks aga järgmine  tundmatu maardulane.

Viimasel ajal palju kirgi kütnud Top Toursi saaga sai alguse 2003. aasta 22. detsembril, mil registreeriti Reimen Halduse OÜ.

Umbes pool aastat hiljem 23. juulil 2004 alustas ametlikult tegevust Top Tours AS, kui riiulifirma ostis selle endistelt omanikelt ära Ahmed Sabry Ibrahim.

Ahmed Sabry Ibrahim andis 2008. aasta 14. aprillis turismifirma juhtimise üle Khaled Ibrahimile, kellest sai ettevõtte ainuomanik ja juhatuse liige.

Ibrahim püsis vankumatu tinasõdurina oma positsioonil kuni tänavu 10. juunini, mil tema asemele kinnitas ettevõtte nõukogu juhatuse liikmena ametisse tundmatu maardulase Artem Panchenko.

Siiski pole firma pikaajaline juht ja raskuste ilmnedes sealt jalga lasknud Ibrahim vastutusest päris prii, sest äriseadustiku järgi vastutab juhatuse liige veel viis aastat tagantjärgi oma tegude eest. «Juhatuse liikme vastu esitatava nõude aegumistähtaeg on viis aastat,» seisab äriseadustikus.

Omapoolset kahtlust, et Panchenko on lihtsalt variisik, kelle abil ettevõttest alles jäänud raha välja kantida sooviti tunnistasid nii rahapesu andmebüroo (RAB) juht politseikapten Raul Vahtra kui ka ettevõtte ajutiseks pankrotihalduriks määratud Helle Kuut.

«Rahapesu andmebürool on põhjendatud kahtlus, et AS-i Top Tours müük variisikule pankrotiavalduse tegemise asemel toimus eesmärgiga viia kleintide järelejäänud vara ettevõttest välja ja omastada enne pankroti väljakuulutamis,» seisis Tallinna halduskohtu määruses.

RABi poolt Tallinna halduskohtule esitatud dokumentides peetakse kogu ettevõtte ja Ibrahimi tegemiste juures kahtlaseks just seda, et ettevõtte ainuomanik ja juhatuse liige, olles kinnitanud ametlikult ettevõtte maksejõuetust, ei rutanud mitte pankrotiavaldust kirjutama, vaid müüs ettevõtte töötule variisikule, kelle «juhitavat» ettevõtet esindab edasi sama advokaadibüroo, kellelt tellis õigusteenust endine juht.

Dokumentides mainitud advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid vandeadvokaat Taivo Saksa sõnul on aga praeguseks leping reisifirmaga lõpetatud.

Saksalt ei õnnestunud E24-l kahe päeva jooksul antud teema kohta täpsemaid kommentaare saada.

Varasemalt politseiga pahuksis olnud ja Top Toursist juba oma esimesel juhatuse liikmeks olemise päeval raha välja võtta üritanud Panchenkost sai ettevõtte ainuomanik 4. juunil 2010.

Kaua Panchenko aga juhatuse liikme ametit ei nautinud, sest tema asemele kinnitas ettevõtte nõukogu juhatuse liikmena järgmise Maardust pärit mehe Juri Janutšonoki.

Äriregistri andmetel ei ole ei Panchenkol ega Janutšonokil varasemalt ühegi teise ettevõttega mingisugust ärilist seost olnud.

Janutšonok määrati juhatuse liikmeks 27. augustil, vaid loetud päevad pärast 19. augustil Top Toursile ajutise pankrotihalduri ametisse nimetamist.

Top Toursi nõukogusse kuuluvad Märt Vilgo, Aivo Karus ja Rain Leement.

Kohus arutab Top Toursi pankrotti 24. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles