Pillesaar: tööjõumakse võiks võlakirjade abil vähendada küll

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkvarafirma Helmes juht Jaan Pillesaar.
Tarkvarafirma Helmes juht Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tööjõumaksude vähendamine on piisavalt oluline selle jaoks, et võtta võlakirju, leidis IT-ettevõtja, tarkvarafirma Helmes omanik Jaan Pillesaar, kommenteerides Tõnis Paltsu välja käidud ideed võlakirju just selleks eesmärgiks kasutada.

Pillesaar sõnas, et tööjõumaksude vähendamine on oluline. Nii näiteks tegi Läti hiljuti maksususüsteemi ümber. Kuigi maksulangetuseks pole vajadust emiteerida võlakirju, pole see ilmselt siiski nii halb idee.

«Maksulangetus ergutab majandust, aga elavnemiseni läheb 3-4 aastat aega. Tekkiv auk riigieelarves on vaja üle elada,» hindas ettevõtja.

Peale majanduse elavnemist taastuvad lõpuks ka laekumised endisel määral. Praegu on Pillesaare sõnul patiseis ­- maksud tööjõule on kõrged ja poliitikutel puudub julgus neid alandada. Pillesaare sõnul võiks tööjõumakse alandada 5-10 protsenti.

«Sotsiaalmaks 25 ja tulumaks jätta 20 protsendi peale, siis võiks oluline positiivne mõju tekkima hakata,» hindas ta. Ettevõtja kõneles, et see maksumäär, mille juures maksumaksjad enam maksude optimeerimist ei kaalu, on umbes 15 protsendi juures.

IT-ettevõtted konkureerivad tihti üle riigipiiride. Näiteks IT-ettevõte Acronis kalkuleeris enne arenduskeskuste rajamist siia, et Maltal on tööjõumaksud kaks korda madalamad. «Eestil on pigem vedanud, et välisinvesteeringuid oleme saanud,» ütles ta.

Ent Pillesaar märkis, et ükski suur globaalne tarkvaraettevõte pole oma arenduskeskust siia toonud - välja arvatud Skype, mille arenduskeskus on Eestis ajaloolistel põhjustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles