Eesti soomlased: elu on parem ja raha jääb rohkem kätte

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus elavad ja töötavad soomlased Mika Keränen ja Sakari Neuvonen.
Tartus elavad ja töötavad soomlased Mika Keränen ja Sakari Neuvonen. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eestis elavate ja töötavate soomlaste elujärg on parem kui kodumaal: ostujõud on suurem, raha jääb rohkem kätte ning enam on aega meelelahutuseks, näiteks restoraniskäiguks, kirjutab Helsingin Sanomat.

70 protsenti küsitletud Eestis elavatest ja töötavatest soomlastest leidis, et ettevõtlusega tegelemine Eestis pole sugugi keerukam kui kodumaal. Tervelt 74 protsenti ütles, et nende ostujõud Eestis on suurem kui Soomes.

54 protsenti küsitletutest arvas, et töö- ja tervishoiuteenused toimivad Eestis sama hästi kui Soomeski, 67 protsenti märkis aga, et nad käivad Eestis märksa enam restoranis söömas. 61 protsenti tõdes, et neil on Eestis palju sõpru ja nad tunnevad end osana siinsest ühiskonnast; 59 protsenti soovitaks Eestisse kolimist sõpradele ja tuttavatele.

«Mind inspireeris Eestis enim areng, mida on silmaga näha,» ütles Helsingin Sanomatele kirjastaja ja kirjanik Ville Hytönen. «See inspireerib nii kirjaniku kui ka ettevõtjana.»

Koplis renoveeritud puumajas elav Hytönen teeb kirjastatavate raamatute trükiettevalmistuse ise, ka raamatuid on juba aastaid trükitud Tallinnas. Ta maksab küll maksud Soome, ehkki on väljaspool Soome sotsiaalabi ulatust. Eestis maksab ta aastas 1600 eurot haigekassale, et saada ravikindlustust.

«Soovitan kolimist vabakutselistele ja Helsingi elanikele, kes saavad kodus töötada,» ütles ta. «Oma vanemate kogemuse põhjal võin soovitada kolimist ka pensionäridele.»

Küsitletud soomlaste rahulolu Eestiga selgitab mõneti nende amet: 38 protsenti töötab juhtidena, 28 protsenti tippspetsialistidena. Tervelt kolmandik on ettevõtjad. Enamasti töötatakse IT- või kaubandusalal.

6300 Eestis ametlikult elavast soomlasest vastas küsitlusele 300. Uuringu tellis EAS.

Uuringu tulemused ilmusid Soome ajalehtedes täna. EASi kommunikatsioonijuhi Karina Loi sõnul on uuringu tulemuste Eestis tutvustamine kavas alles homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles