Veebidisainerid: 98 000 euro väärtus? Null eurot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu avatud uste päev
Riigikogu avatud uste päev Foto: Albert Truuväärt

Riigikogu uus, 98 000 eurot maksnud veebileht on hoolimatult tehtud - puudub mobiilivaade ning ligipääs vaegnägijatele. Tegu on sellise hoolimatuse musternäidisega, mille võiks pigem maha võtta, leiavad disainerid.  

Disainiagentuuri Fraktal juhtivdisainer Tajo Oja kirjutas lehel Medium, et riik sai uue kodulehega petta. «Küsimus ei ole summas. 98 000 euroga saab veebi teha küll ja küll. Hea disainiagentuuri paariks-kolmeks kuuks hommikust õhtuni endale broneerida. Terve tiimiga. Küsimus ei ole summas, küsimus on tulemuses. «Ja tulemus on õudne,» kirjutas ta.

Riigikogu uus veebileht ei toeta nutitelefone. Ega tee ligipääsu mugavaks vaegnägijale. Ka kogu graafika on lahendatud lihtsalt piltidena.

«See on ju jabur. Võib-olla 1000-euroses eelarves ei ole jabur. Aga 100 000-euroses eelarves?» küsis Oja. Ta lisas, et kuigi seda saab lihvida ja parandada, on siiski tegu elementaarsete vigadega, mida ei tehta kogemata, vaid hoolimatusest. Rääkimata sellest, et leht on laisa disainiga ning lihtsalt olemas, selmet kedagi kõnetada.

«Ja ometi oli tugev algus tehtud. Riigikogu tellis AKU-lt aasta tagasi oma graafikale korraliku värskenduskuuri. Kena, tänapäevane. Mis sellest nüüd alles on? Üks udune logo jaluses,» ütles disainer. Praeguse lehe taga on on MRM Baltic OÜ, loovagentuur Creatum, Opus Online, Hmmm OÜ ja OÜ Ziraff. 

Ja ometi on Oja sõnul olemas vahendid suurepärase veebilehe jaoks. 98 000 eurot. «See on kaalukategooria, kus erasektoris sünnivad imed. Lauale tuuakse kõige parem. CSS3 ja JS animatsioonid, suurepärased fotod. Hoolikalt valitud tüpograafia. Need on veebilehed, mis pannakse uhkusega portfooliosse ja saadetakse kõikidele konkurssidele,» ütles Oja.

«Asi ei ole esmalt isegi mitte hinnas, vaid selles, et see on igas mõttes täiesti hoolimatult, tuimalt kokku visatud kõrge marginaaliga mõttetu käkk,» leidis sisuhaldustarkvara Voog omanik Tõnu Runnel. «Selle uue «kodulehe» väärtus on null eurot.»

Ta ütles, et vahet pole, mitu tundi tööd täiesti kõlbmatu asja valmistamiseks tehakse — selle väärtus on null. «Hullem veel, selline parlamendisait aastal 2015 on jooksev mainekahju Eesti riigile, kes muidu end maailma juhtiva e-riigina suudab näidata. Ehk siis negatiivne väärtus,» leidis Runnel.

Tema sõnul tuleb alustada selle kodulehe ärakustutamisest ning vana lehe ajutisest tagasipanekust. Uue lehekülje tegemiseks on vaja valida teistsugune hankemenetlus, mis on orienteeritud heale disainile ja kasutajakogemusele.

Runneli sõnul ei ole riigikogu koduleht midagi nii keerulist, et sellele tuleks nii mastaapselt läheneda. «Lähenegu interaktiivselt, liikugu väiksemate sammudega. Erasektoris ei telli keegi töid sellisel moel, võtku sealt eeskuju,» märkis IT-ettevõtja.

Riigikogu ei ole tema sõnul loomulikult «hea tellija» — neil pole majas ei veebi- ega disainispetsialiste. Ent ei peagi olema. «Kantselei saab kasutada kasvõi Disainikeskuse abi, leida nende toel eksperdid ja korraldada seejärel näiteks tasuline suunatud disainikonkurss,» tõi Runnel näite ühest võimalikust lahendusest, mis algaks disainist ja kasutajakogemusest.

«Vana hanke 100 000 tuulde lennanud eurot aetagu taga eraldi menetluses,» soovitas Runnel. 

«Meil hetkel pole õigust seda kommenteerida,» lisas MRM Baltic OÜ ehk ADM Interactive tegevjuht Riho Pihelpuu konfidentsiaalsuslepingule viidates.

Ootame kodulehekülje kohta kommentaare ka riigikogu kantseleilt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles