Huawei tegevjuht on kodumaise tehnoloogia eelistamise vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: SCANPIX

Telekommunikatsiooniseadmete tootja Huawei tegevjuht Eric Xu ütles Reutersile, et ainus võimalus, kuidas Hiina saab küberturvalisust efektiivselt tagada, on hoida turg lahti kõigile parimatele tehnoloogiatoodetele, olgu need kodu-või välismaised.

Xu on üks esimesi Hiina suurettevõtete tippjuhte, kes on avalikult küsimärgi alla pannud Pekingi hiljutise ametliku IT-poliitika, millega on seatud teatud piiranguid välismaiste ettevõtete toodetele ja teenustele.

Viimastel kuudel on Hiina juhid üritanud küberspionaaži vähendamise eesmärgil kehtestada meetmeid, millega julgustatakse ka kommertskasutuses eelistama olulistes süsteemides kodumaiste ettevõtete tooteid. Mitmed riigid on seetõttu avaldanud muret, et selline strateegia vähendab nendest riikidest pärit ettevõtete konkurentsivõimet.

Xu hinnangul võib valitsuse selline poliitika kahjustada vaba konkurentsi ning innovatiivsust Hiina tööstuses ning vähendada pikas perspektiivis ka Hiina küberturvalisust.

«Kui me ei ole avatud, kui me ei kaasa maailma tipptehnoloogiat, ei saavuta me kunagi tõelist IT-turvalisust,» ütles Huawei juht, võrreldes Hiina arvutitööstust algkooliõpilastega ning välismaiseid konkurente üliõpilastega.

«Isegi, kui sa lokaliseerid, valmistad omaenda protsessoreid, operatsioonisüsteeme, andmebaaside tarkvara, oleks see ikkagi algkoolitasemel ning sinu turvalisusmeetmed oleks samal alal ülikoolitasemel olevatele rivaalidele läbipaistvad.»

Hiina internetiregulaatorid kommenteerisid Reutersile, et valitsuse turvalisuspoliitikaga minnakse edasi ning lokaliseerimine ei mõjuta kohaliku tehnoloogiatööstuse konkurentsivõimet ega kahjusta vaba turgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles