Kunagine ülipessimistlik analüütik Lars Christensen on täna optimistlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Banki peaanalüütik Lars Christensen.
Danske Banki peaanalüütik Lars Christensen. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Varem pessimistlike majandusprognoosidega tuntust kogunud Danske Bank grupi peaanalüütik Lars Christensen on nüüd Euroopa Liidu majanduslike väljavaadete suhtes positiivselt häälestunud. Analüütik selgitas, et Euroopa vaates on tähtis nii Vladimir Putini kui ka Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi mõju, kuid praegu on märksa tähtsam Draghi poliitika.

«Euroopa Keskpank (EKP) on valinud selge eesmärgi tõsta inflatsioonitaset 2 protsenti. See on väga õige tee tõsta tarbimist ning ärgitada majanduskasvu,» ütles Christensen.

Christenseni hinnangul on EKP presidendi Mario Draghi initsiatiivil läbiviidav poliitika suund õiges suunas ning see toob lähema 3 – 5 aasta perspektiivis edu.

«Rahatrüki poliitikat võib võrrelda kuuma kartuliga, mida keegi ei taha pikalt käes hoida. Euroopa Keskpank ostab kokku võlakirju, mille investor, näiteks Hollandi pensionifond saab selle tulemusena kätte uue vahendid. Seejärel teeb fond kõik endast oleneva, et antud nn kuuma kartulit edasi anda. Raha investeeritakse edasi teistesse võlakirjadesse ja ka aktsiatesse, mis otseselt mõjutab jadana kogu Euroopa majandust,» kommenteeris Christensen.

Lars Christenseni sõnul on raske öelda, kas Kreeka lahkub eurotsoonist või mitte, ent nüüd on selle sammu mõju rahaturgudele ning euro stabiilsusele märkimisväärselt väiksem, kui see olnuks 2011. aastal.

Kolmanda olulise arenguna tõi Christensen esile Venemaa majanduse käekäigu.

«Sageli arvatakse, et Venemaa majandust mõjutavad väga oluliselt sanktsioonid. Tegelikkuses mõjutab Venemaa majandust märksa enam naftaturul toimuv ja riigi rahanduspoliitika, kus näiteks möödunud aasta lõpus tehti palju valesid otsuseid, kui asuti liiga tugevalt rubla kurssi kaitsma,» selgitas analüütik.

Kokkuvõtvalt konstateeris Lars Christensen, et hoolimata Kreeka ja Venemaaga seonduvatest riskidest, on põhjust olla Euroopa Liidu üldise majandusliku olukorra väljavaadete suhtes positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles