Soome investorid plaanivad osta Tallinnas tuhandeid kortereid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asuntosalkku koduleht.
Asuntosalkku koduleht. Foto: Repro

Soome investoritele kuuluv Asuntosalkku Eesti OY plaanib osta Tallinnast tuhandeid üürikortereid; tasahilju on soetatud juba esimesed 50 korterit vanalinna naabruses, kirjutab Kauppalehti.

Asuntosalkku Eesti kuulub koos Helsingi kortereisse investeeriva Asuntosalkkuga samasse gruppi kui Soome üürivahenduse turu liider Vuokraturva OY. Vuokraturva OY suurim omanik on ettevõtte juht Timo Metsola.

«Investeerimisettevõte Asuntosalkku Eesti on asutatud ja esimesed 50 korterit on täieliku saladuskatte all ostetud,» ütles Metsola ajalehele. «Ettevõttel on plaan lähiaastatel osta tuhandeid kortereid.»

Metsola sõnul huvitab investoreid eelkõige vanalinna lähedus, rajoonidest kesklinn, Kalamaja, Pelgulinn ja Kadriorg. Helsingi mõistes vastavad need Ees-Töölö, Kamppi, Kruununhakaa ja Kaartinkaupunki rajoonidele, kus Metsola väitel on investoreil praegu raske midagi teenida. «Tallinna hinnatud piirkondadest on võimalik veel leida tootlust, sellepärast sinna lähemegi,» ütles ta.

Asuntosalkku Eesti tegevjuhi Jaakko Sinnemaa sõnul meelitavad Tallinna kõrgem tootlus ja vara väärtuse kasv. Helsingi vanemates linnajagudes on võimalik üürikorteritega teenida kuni neli protsenti aastas tootlust, aga Tallinnas kuus, mis on poole võrra rohkem.

Metsola tõi ka näite: Helsingis Kallios asuvalt 20-ruutmeetriselt korterilt on võimalik teenida üüri 600-700 eurot kuus, ehk 30-35 eurot ruutmeetrilt. Tallinnas on sarnase korteri üür 15-18 eurot ruutmeetrilt, kuid ka korter on märksa odavam, misläbi on tootlus tegelikult suurem.

Sinnemaa sõnul on võimalik piisava üüritootluse juures hoida kortereid oma kinnisvaraportfellis pikalt. Väärtuse kasvu horisondiks peavad Soome investorid 12-16 aastat.

Tallinnas valiti kortereid ruutmeetrihinnaga vahemikus 2000-3000 eurot. Soome investorite sõnul on Eesti kinnisvaramaaklereil küll ettekujutus, et soomlased on valmis eestlastest rohkem maksma.

Mais kavatseb Asuntosalkku Eesti koguda investoritelt raha, osalema pääseb alates 100 000 euroga. «Lükkame selle hooga liikvele,» ütles Metsola.

Vuokraturva OY käive Soomes oli mullu 7,6 miljonit eurot ja kasum 0,3 miljonit. Tallinnas on ettevõttel üürivahendusteenus Koduingel.

Kogu Metsola ettevõtete grupi käive ulatus 20 miljoni euroni. Kahel Soome investeerimisettevõttel Asuntosalkku ja Asuntosalkku Suomi on praegu portfellis 800 korterit, mille turuväärtus on 80 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles