Metsä Group ehitab Kesk-Soome 1,2 miljardit maksva puitmassitehase

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitatav tehas.
Ehitatav tehas. Foto: Metsä Group / Sweco

Soome metsa- ja paberitööstus Metsä Group kinnitas täna, et ehitab Kesk-Soome Äänekoski linna 1,2 miljardit eurot maksva uue põlvkonna biotootetehase.

Metsä teatas plaanist juba aasta tagasi. Täna kinnitas ettevõte, et investeerimisotsus on tehtud, otsekohe alustatakse ehitusega ning tehas valmib 2017. aasta sügiseks. Tehast ehitab Metsä Fibre, Metsä ühisettevõte Jaapani Itochu Corporationiga.

Biotootetehase tootmisvõimsus aastas on 1,3 miljonit tonni puitmassi, sellest 800 000 tonni okaspuu- ja ülejäänud lehtpuumassi. Okaspuumass on plaanis eksportida Aasia ja Euroopa turgudele. Lisaks toodab tehas elektrienergiat, männipuuõli ja tärpentini. Biotootetehase kõik kõrvaltoodang on kavas vääristada tehase kõrvale loodavates eri ettevõtete ökosüsteemis, teatas Metsä.

Uus tehas lisab Soome aastast paberipuu nõudlust nelja miljoni kuupmeetri võrra, ehk ligi kümme protsenti. Kokku kasutab tehas aastas 6,5 miljonit kuupmeetrit puitu.

Metsä teatel lisab tehas Soome ekspordile mahtu 0,5 miljardi euro eest aastas ja selle mõju Soome maksutuludele on sama suur. Biotootetehas loob 200 uut töökohta, koos kõrvalharudega on uute töökohtade arv 1500. Ehitamise ajal pakub projekt tööd kuni 6000 inimesele.

Uus tehas tähendab ka suurt investeeringut ümbritsevasse teedevõrku, sest iga päev hakkab tehasesse saabuma 270 järelhaagisega veoautotäit ja kaks rongitäit puitu. Soome rahvusringhäälingu Yle teatel tähendab see, et tehasesse suunduval teel hakkab tavaliiklusele lisaks sõitma neli haagisega metsaveoautot minutis. Parasjagu kaalub Soome maanteeamet Liikennevirasto 150 miljoni investeerimist tehasest mööduvasse Nelostie magistraali.

Tehase toodetav pikakiuline okaspuidumass läheb peamiselt pakendite valmistamiseks, mille nõudlus maailmas aasta-aastalt kasvab – vastupidiselt seni Soome paberitööstuses peamiselt toodetud ajalehe- ja ajakirjapaberile. Lisaks kasutatakse tehases ära ka kõik puitmassi tootmise kõrvalsaadused: gaas, metanool, ligniin jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles