Seakasvatuse pankrot ei mõjuta Rey lihatootmise tegevust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma esindaja Rait Kütt.
Firma esindaja Rait Kütt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lihatööstus AS Rey, mille tütarettevõte OÜ Rey Seakasvatus on pankrotis, jätkab tegevust, kinnitas ettevõtte esindaja Rait Kütt. 

Ta tunnustas töötajaid, kes tulevad pankrotist hoolimata tööle, teadmata, kas nad saavad palgapäeval palka. Seakasvatus jätkab praeguse seisuga tööd - põrsad saavad müügikõlbulikuks oktoobris-novembris, mil põrsas jõuab vähemalt 105 kilogrammini.

«Hetkel sigu tappes lõikaksime kõigile võlausaldajatele näppu, sest võlausaldajad ei saaks oma raha tagasi,» selgitas Kütt. Tema sõnul oleks kuritegelik praegu põrsaid tappa. Kütt loodab, et seakasvatus leiab ostja enne, kui sead tapetakse ning geneetiline baas kaduma läheb. 

Kütt rõhutas, et kuigi Kehtna vallavalitsus toitis nende sigu kolm päeva, on loomadega praegu kõik korras. «Osaühingu Rey sead ei ole näljas, nad on toidetud ja nad on väga rõõmsalt sabad rõngas,» sõnas Kütt.

Raha selleks tuleb sigade müügist - seakasvatuse suurema osa moodustavad eluspõrsastena müüdavad loomad. Nuumsigu on enam kui 10 000-pealise karja juures vähe. 

Kütt sõnas, et nii juhtkond kui töötajad jäävad ettevõttesse kogu pankrotiprotsessi lõpuni. 

Põrsaste müük jätab AS Rey ehk emafirma ilma lihast, mida senini sai tütarettevõtte käest. AS Rey kavatseb omaenda sigu hakata tagasi ostma, et tagada praegusega sarnane kvaliteet.

Lihatööstust aga tütre pankrot ei sulge. «Meie toodangu baas on väga tugev. Hetkel on kapasiteeti lihatööstuse toodangut kasvatada üle poole,» oli ettevõtte esindaja optimistlik.  

Rey palus mullu augusti lõpus riigilt toetust, sest neil polnud raha enam sigadele sööda ega ravimite ostmiseks. Venemaa turg suleti ning ka Poola polnud eluspõrsastest huvitatud. Mullu augusti lõpus ütles tegevjuht Valentin Kütt, et augustikuu jooksul pole neil õnnestunud müüa ühtegi põrsast – põhjusteks sealiha madal hind ning seakatkuoht.

Tänavu aprillis toitis sigu kolm päeva Kehtna vald, mis saab kulutatud summa tagasi pankrotiprotsessi kaudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles