Kreeka laenukulud hakkavad lendu minema

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas.
Kreeka keskpanga peakorter Ateenas. Foto: Petros Giannikouris / AP

Juba seitsmendat kauplemispäeva järjest jätkus eile lühiajaliste Kreeka riigivõlakirjade müügilaine, tuues kaasa 2017. aasta juulis aeguvate võlakirjade tootluste lendamise rekordilise 28 protsendini.

Kreeka riigivõlakirjade tootlused said tiivad pärast seda, kui Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde palus sealsel valitsusel loobuda oma kasinuse-vastasest kursist ning teha teoks abipakettide raames lubatud reformid – päästmaks majandust ning vältimaks maksekatkestusi.

Kreeka peaminister Alexis Sipras tunneb aga kasinusprogrammi taaskäivitamise suhtes sügavat vastumeelsust, kuna ta tuli võimule lubades sellele otsustavalt lõpp teha. Seetõttu on Kreeka kreeditorid külmutanud allesjäänud «paketirahad».

Ilma abirahata on Kreeka valitsusel varsti näpud põhjas ning ilmselt jäävad IMFile laenumaksed tegemata juba mais või juunis.

Suvel jõuavad kätte ka arvukate Euroopa Keskpanga valduses olevate Kreeka riigivõlakirjade tähtajad. Nendegi summade tasumise osas on asi selgusest kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles