Ekspert: keskkonnaamet tegi turbatootja kasuks valeotsuse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbatootmine.
Turbatootmine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läänemaa Niibi turbatootmisala laiendamise keskkonnamõju aruanne on täis valesid järeldusi, kinnitab ekspert, hüdrogeoloogi Pille Sedman. Ometigi kinnitas keskkonnaamet turbatootja Kekkilä Eesti huvides koostatud aruande, kirjutab Lääne Elu.

Sedmani sõnul on turbatootmine Niibi rabas rikkunud ümberkaudsete kaevude põhjavee. Otse Salajõkke suunatud miljonid kuupmeetrid rabakuivendusvett on lahustanud paekivi karstialal ja täitnud kaevud setetega.

Sedmani sõnul kasutas ta samu andmeid mis keskkonnamõju uuringus. «Nende andmete põhjal tehtud järeldused on täiesti valed ja tendentslikud,» ütles ta ajalehele.

«Ega keegi ole kaevanduse vastu, aga probleem on selles, et kaevanduse arendaja ei taha pennigi kulutada, et ka elanikel oleks hea. Tegelikult oleks vaja rakendada meetmed, et turbaraba kuivendusvesi ei rikuks põhjavett, aga kaevandaja ei taha midagi kuulda koostööst,» sõnas Sedman.

Sedmani sõnul on arendaja kasuks tehtud keskkonnamõju aruanne Eestis tavaline nähtus. «Eestis käib keskkonnamõjude hindamine nii, et mõjusid üritatakse vähendada, pisendada, näidata, et ei mõju,» ütles ta.

Kekkilä Eesti loodab 174 hektari suurusel uuel turbakaevealal alustada kaevandamist järgmisel aastal.

Loe pikemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles