Ka Ford kolib ametiühingu pettumuseks Mehhikosse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fordi Ameerika haru president Joseph Hinrichs (paremal) ja Mehhiko president Enrique Pena Nieto Fordi hiigelinvesteeringust teataval pressikonverentsil.
Fordi Ameerika haru president Joseph Hinrichs (paremal) ja Mehhiko president Enrique Pena Nieto Fordi hiigelinvesteeringust teataval pressikonverentsil. Foto: YURI CORTEZ / AFP

Teiste autotootjate järel Mehhikos tootmist laiendav Ford on ajanud vihale USA mõjuvõimsa autotööstuse tööliste ametiühingu UAW (United Auto Workers).

Ford teatas reedel, et rajab Mehhikosse Chihuahua osariiki oma praeguse mootoritehase kõrvale veel teisegi, mis hakkab tootma uusi keskkonnasäästlikke mootoreid. Ka praegust mootoritehast laiendatakse. Samuti ehitab USA autotootja koos Saksa jõuülekandeosade tootja Getragiga uue tehase Guanajuato osariiki.

Kokku investeerib Ford Mehhikos asuvatesse tootmisüksustesse 2,5 miljardit USA dollarit ja loob 3800 uut töökohta, teatas Reuters.

UAW teatas uudise kommentaariks, et töökohtade loomine USA asemel Mehhikos saab olema kõige tähtsam teema peatselt algavatel läbirääkimistel ametiühingute ning USA autotootjate General Motorsi (GM), Fordi ja Fiat-Chrysleri vahel.

UAW president Dennis Williams ütles, et Fordi otsus on «pettumus, aga mitte suurem pettumus kui GMi otsus investeerida viis miljardit dollarit Mehhikosse, ega ka teised otsused, mida on teinud kuus USAs enimmüüvat autotootjat».

Mehhikos on märksa odavam toota kui USAs, samas on USA turg ikkagi lähedal. Just enne Fordi teatasid uutest investeeringutest Mehhikos asuvatesse tootmisüksustesse Toyota ja Volkswagen, kes kumbki investeerivad USA lõunanaabri tööstusse miljard dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles