Palm: sotsiaalmaksu langetamine oleks võinud ära jääda

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nordea panga majandusanalüütik Tõnu Palm ütles Ruta Arumäe valitsuse viimase aja majanduspoliitika suhtes tehtud kriitikat kommenteerides, et maksumuudatustest oleks võinud ära jääda näiteks sotsiaalmaksu langetamine.

«Valimistel töötavad lihtsad numbrilised lubadused ja pakutavad tasuta teenused. Pole seega üllatuseks, et tulemuseks on liigsed maksumuudatused ja probleemid, mis avalduvad alles hiljem. Tasuta lõunaid teadagi ei ole. Samas ei tasu ka ajas ette rutata, sest lubaduste teostus ja ka paljud praktilise mõjuga rahavooge suunavad otsused seisavad alles ees,» kirjeldas Palm.

Laias plaanis suutis Eesti siiski Palmi hinnangul hoida ka peale valimisi ettevõtlikust soosiva maksusüsteemi. «Hea, et oluliste alustalade murdmiseni ei mindud. Sotsiaalmaksu langetamine ühe protsenti võrra oleks võinud ära jääda. Selle asemele oleks olnud võimalus kehtestada sotsiaalmaksu lagi ja saata sellega tugevam sõnum, et Eesti eelisarendab prioriteetseid uue majanduse teenusteharusid,» arvas Palm.

Samas selle Arumäe väitega, et kümne aastaga on välisinvestorite meelitamiseks Eestis argumente vähemaks jäänud, Palm nõus ei ole. Näiteks soome ettevõtted toovad tema sõnul jätkuvalt Eestit tihti eeskujuks soodsamate maksude, madalama kulutaseme ja jätkuvalt siiski atraktiivse ärikeskkonna tõttu (sh soodsamad rendihinnad, e-teenused jne).

«Argumente siin tegutsemiseks jääb hinnataseme tõustes osadel ettevõtetel küll vähemaks, kuid on ikka uusi maasikaid ka juurde tulnud. Muidu me pangas ei näeks uusi laenutaotlusi ja välisettevõtete investeeringuid,» ütles Palm.

Fakt on Palmi sõnul samas ka see, et majandused on nii meil kui partnerriikides pidevas muutumises ja konkurents välisriikide poolt jätkab kasvu. Seetõttu vajame uusi julgemaid meetmeid, et paista teiste konkurentide kõrval võimalikult atraktiivsed.

«Võiksime tuua julgemalt välja prioriteetsed valdkonnad, mida eelisarendada. Vahest tasub tegeleda rohkem just oma potensiaalsete tugevuste eelisarendamisega, et oleks kroonijuveele, mis töötavad kui magnetid uue rahvusvahelise ettevõtluse kaasamiseks,» leidis Palm.

Vabakutseline majandusanalüütik ja Taavi Rõivase endine majandusnõunik Ruta Arumäe kirjutas reedeses Postimehes, et Eestit juhitakse Exceli tabeliga vaid kulusid ja tulusid kokku liites, kuid pole suuremat visiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles